NY APPARATUR. Röntgensjuksköterskorna Maria Kristiansen och Anders Qvist testar de nya maskinerna tillsammans med chefen Viveca Nolblad (till höger) och Sverre Evensen från Tanumshede, som ska röntga höft och knä.
NY APPARATUR. Röntgensjuksköterskorna Maria Kristiansen och Anders Qvist testar de nya maskinerna tillsammans med chefen Viveca Nolblad (till höger) och Sverre Evensen från Tanumshede, som ska röntga höft och knä.

Risk för onödiga vårdresor

Hur går det egentligen till när patienter remitteras till röntgen? Frågar vårdgivaren var de vill göra sin undersökning? Nu-sjukvårdens rutiner är oklara.

ANNONS
|

Chefen för de små röntgenavdelningarna på Strömstads, Lysekils och Dalslands sjukhus, Viveca Nolblad, är fundersam.

– Det händer att patienter som bor här i Strömstad säger till oss att "förra gången var jag tvungen att åka till Uddevalla", säger hon.

Det har lett till att personalen grubblar över om läkare som ser behov av uppföljande röntgen för patienter på exempelvis Näl eller Uddevalla sjukhus verkligen frågar vart de vill bli remitterade.

Görs inte det finns risk för onödiga resor, som tar både tid och pengar. Onödig tid går det också när remitterande vårdgivare inte använder e-remiss påpekar Viveca Nolblad.

– Då skrivs remisser ut och faxas. Sedan går svaret samma väg, förklarar hon.

ANNONS

Då handlar det om dagar, medan e-remissen är näst intill blixtsnabb. Även svaret går snabbt. De analyserande läkarna i Stockholm ger mycket snabba besked.

Röntgenverksamheten på de tre små sjukhusen gäller skelett- och lungundersökningar och sköts av privata Praktikertjänst, som har avtal med regionen. Företaget har satsat på nya maskiner till både Strömstad och Lysekil, Dalsland var redan välförsett när Praktikertjänst tog över.

Strömstad har haft sin nya utrustning sedan i höstas.

– Den ger lägre stråldoser och effektivare arbetsflöde. Det blir mer lättjobbat för personalen, säger Viveca Nolblad.

Vi frågar Johan Svalbacke, verksamhetschef för Nu-sjukvårdens klinik för bild- och funktionsmedicin, där röntgen ingår, hur rutinerna ser ut: Frågar den vårdgivare som skriver en remiss till röntgen var patienten vill ha undersökningen gjord?

– Det har nog funnits sådana rutiner, men det är oklart om de följts upp. Vi informerar alltid om valfriheten om någon undrar, men mycket hänger nog på att patienten själv frågar om alternativen, säger han.

Han instämmer i att ingen tjänar på att patienter åker onödigt långt för att genomföra en röntgenundersökning och att tydliga rutiner kan bidra till att undvika det.

– Jag håller med om att det vore bra om vårdgivaren ställde frågan om var patienten vill bli röntgad. Jag ska påminna om det.

ANNONS

När det gäller e-remisser kan det ibland vara så att systemen inte talar med varandra, och då blir man tvungen att använda pappersremiss, förklarar han.

– Men alla kliniska verksamheter inom NU-sjukvården kan kommunicera digitalt med Praktikertjänst, meddelar han efter att ha kollat upp frågan.

Fakta: Röntgen på små sjukhus

Privata vårdbolaget Praktikertjänst sköter via avtal med NU-sjukvården röntgen på sjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors sedan 2015.

De kan utföra skelett- och lungröntgen.

Det fria vårdvalet gör att patienten själv kan välja var hen vill bli undersökt.

ANNONS