Dagens utbud. Bagaren Johanna Agnarsson ser till att bröden och bullarna tas hand om innan försäljning.
Dagens utbud. Bagaren Johanna Agnarsson ser till att bröden och bullarna tas hand om innan försäljning.

Nu blir det andra bullar på Koster

En förlängd säsong, men även mer och bättre bakverk. Bagaren Johanna Agnarsson välkomnar satsningen. – Vi bagare vill utvecklas och ge alla riktigt bra bröd, säger hon.

ANNONS
|

Det är tidig morgon på Sydkoster och doften av nygräddat bröd letar sig ut från hantverksbageriet på Kosters Trädgårdar. Verksamheten, Kosters Trädgårdar Kooperativ, är en ekonomisk förening som drivs av tio personer, inräknat grundarna, Stefan och Helena von Botmer.

Johanna Agnarsson, medlem i kooperativet, är en av fem personer som ingår bröd- och baklaget. I år gör hon sin tredje säsong på Sydkoster.

– Vi bakar på kulturspannmål, bra sädeslag, som är lite äldre. Vi bakar på surdeg, tror på hållbarhet eftersom vi jobbar mycket med naturen och mot så lite svinn som möjligt. Att använda alla resurser, säger hon om de råvaror som finns i trädgården under skördetider.

ANNONS

Det nya hantverksbageriet invigdes fredagen 1 juli och har blivit ett lyft för logistiken på arbetsplatsen.

– Det är så mycket lugnare. Jag kan ha mitt egna lilla arbetsrum att gå in i. Men också se till att det inte blir så mycket krock med kökspersonalen. Tidigare har vi delat ugnar, och de vill ju inte ha mjöl sin mat, så klart. Logistiken har blivit bättre, sedan tror jag också att båda kan prestera på högre nivå när vi kan rikta in oss på vår sak och inte korsa för mycket, säger Johanna Agnarsson.

Jämfört med det gamla köket, hur mycket mer bröd kan ni baka med er nya degblandare i hantverksbageriet, procentuellt sett?

– Det är flera hundra procent mer.

Kooperativet har också kontaktat livsmedelsbutiker för leverans av stenugnsbakat surdegsbröd.

– Vi jobbar på att komma in på Ica på Sydkoster, och hoppas kunna sälja vårt bröd där snart, säger Johanna Agnarsson.

Helena von Botmer ser positivt på framtiden och satsningen.

– Det här känns fantastiskt. Tankarna har funnits med i bakgrunden under ett par år. Vi behövde förbättra infrastukturen med personal och logistiken. Det känns också bra att vi har bildat kooperativet med så mycket bra krafter. Nu är det inte bara jag och Stefan (von Botmer), utan det drivs plötsligt av andra som har egen kapacitet och kunskap som vi inte har. Tillsammans blir det jättebra, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– För oss innebär det en möjligt att utöka vår verksamhet, förlänga säsongen och ge fler jobb.

Hur många nya tjänster kan bli aktuella?

– Det är för tidigt att säga, men under högsäsong ett par till. Helårstid återstår att se, men kanske en heltidstjänst, det tror jag.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS