Slutmål. I lördags nådde Draken Harald Hårfagre expeditionens slutdestination New York. Detta efter att ha varit på resande fot sedan april.
Slutmål. I lördags nådde Draken Harald Hårfagre expeditionens slutdestination New York. Detta efter att ha varit på resande fot sedan april.

Norska vikingaskeppet på flott besök i New York

Världens största vikingaskepp, norska Draken Harald Hårfagre, nådde i lördags New York där besättningen möttes av en välkomnande ceremoni.

ANNONS
|

Det var förmodligen en mäktig syn som mötte New York-borna i lördags då världens största vikingaskepp stävade in i hamnen North Cove Marina på Manhattan. Framme vid kaj möttes den drygt 30 man starka besättningen av en välkomstceremoni och själva framförde de flera så kallade "shanties", en typ av rytmisk sjömanssång vanlig under arbetet ombord.

Draken Harald Hårfagre, med hemmahamn i Haugesund, påbörjade sin resa i våras med målet att segla i vikingarnas fotspår till Amerika. Färden har gått via Shetland, Färöarna, Island och Grönland för att sedan nå Kanada och Nordamerika. Väl där kunde resan dock ha fått ett abrupt slut, då myndigheter i Great Lakes krävde lots för att fartyget skulle få fortsätta, en kostnad på 250 000 amerikanska dollar. En stor del av finansieringen kunde lösas tack vare insamling från den norska organisationen Sons of Norway, men för att fullfölja expeditionen till slutmålet Duluth hade mer pengar behövts. Beslutet blev därför att förlägga Drakens sista stopp till Tall Ships Festival i Green Bay.

ANNONS

Besöket i New York var dock planerat och i lördags anlöpte man alltså Manhattan. Kapten Björn Ahlander var nöjd när han blickade tillbaka på en spännande expedition.

– Jag är otroligt nöjd med skeppets sjöduglighet. Den här gamla konstruktionen har uppfyllt alla förväntningar. Jag är också väldigt stolt över besättningen som har stått ut i fem månader, i både väldigt kalla och väldigt varma förhållanden. De har gjort en fantastisk insats.

Expeditionen har omfattat stora utmaningar, inte minst vädermässiga med hårda stormar och kraftiga isberg. Med ombord finns Dag Jonasson från Rossö som tidigare bland annat seglat på Ostindiefararen. Inför resan i våras berättade han för Strömstads Tidning om förväntningarna och höjdpunkterna.

– Det kommer att bli häftigt att segla in i New York med ett vikingaskepp. Det hör inte till vanligheterna, sa han då.

ANNONS