Med glitter i håret och ljus i hand

Bänkarna fylldes snabbt i Skee kyrka när det var dags för luciafirande.

ANNONS
|

Klockan 18:00 brann marschallerna utanför portarna till Skee kyrka där folket gick in och tog plats på bänkarna. De tre ljuskronorna i taket lyste upp med levande ljus. Ceremonin hölls av Prästen Magnus Sälde och framför pianot satt Anneli Karlsson. Ceremonin började traditionsenligt med att vänta in klockorna. Det följdes av sånger som "bered en väg för herren" och "stilla natt".

Strax därefter får folket som tagit plats i korridoren mellan bänkarna flytta sig när portarna öppnas för luciatåget. Lucia längst fram i stor krona med levande ljus, följt av ett långt tåg tärnor med glitter i håret och ljus i sina händer. De tar plats på scen längst fram i kyrkan för att sedan sjunga tillsammans.

ANNONS

Efter sången går Lucia fram med tre av sina tärnor för att tända varsitt ljus och läsa upp varsin bön. Sedan var det dags för Lucia att bli krönt av Magnus Sälde. Hon får ett halssmycke runt halsen i form av en ängel och han berättar om den långa traditionen av luciafirandet och bedyrar hur viktig den är i dag.

Att stå framför en kyrka fylld med folk tar kraft och efter en stund fick Lucian sätta sig ner med en läsk för att få upp blodsockret. Även tärnorna fick ha hjälp av de vuxna med att dra åt banden runt deras midjor så att klänningarna satt som de skulle.

Avslutningsvis tågade de ut igen till tonerna av "Sankta Lucia" och därefter var det lussefika i församlingssalen.

ANNONS