Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

kronofogden
Skuldsatta. I slutet av förra året hade 463 Strömstadbor skulder hos Kronofogden.

Många Strömstadsbor hos Kronofogden

I slutet av förra året hade 463 Strömstadsbor en eller flera skulder hos Kronofogden, vilket är den högsta siffran på sju år. Samtidigt minskar skulderna om man ser till hela landet.

Antalet personer i Strömstad som har en skuld hos Kronofogden har ökat stadigt de senaste tre åren. Den 31 december 2016 var det 463 Strömstadbor som hade en eller flera skulder hos Kronofogden, vilket är 22 fler personer än året innan och 45 fler än 2014.

Ökningen innebär att Strömstad går emot strömmen, i landet i stort har antalet skuldsatta personer minskat med nästan 5000 under förra året. En minskning som kan förklaras med det ekonomiska läget i landet.

– Vi har en stark ekonomi och låga räntor i Sverige just nu. Sådana faktorer påverkar hur många som hamnar hos oss, säger Johan Krantz som är analytiker på Kronofogden.

Även när man tittar på den sammanlagda skulden utmärker sig Strömstad. Sett till hela Sverige uppgick skulden till cirka 72,4 miljarder vilket innebär att de senaste årens stadiga uppgång stannat av. I Strömstad däremot ökade skulden med 12 miljoner under förra året till 85 miljoner kronor i slutet av december.

Vad orsakerna bakom den ökande skulden i Strömstad är vill Johan Krantz inte sia om, men han säger att det sällan handlar om en kollektiv ökning när skulderna ökar så pass mycket.

– Sker det stora förändringar är det ofta kopplade till enskilda personer som får stora skulder, exempelvis en skatteskuld, säger han.