Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bengt Bivrin med karta 2
Inte överraskad. Bengt Bivrin (MP) är inte förvånad över byggviljan som finns hos politikerna i Strömstad.

Kommunpolitiker för snabbare byggtakt

En färsk undersökning av Fastigo (Fastighetsbranschens arbetsgivare) visar att åtta av tio kommunpolitiker i Strömstad vill öka byggtakten.

I den rikstäckande undersökningen framgår det även att sex av tio politiker i Strömstad anser att kommunen bör arbeta bättre för att bygga nya bostäder inom det befintliga beståndet, till exempel genom omvandling av fabrikslokaler eller påbyggnad på befintliga fastigheter.

Bengt Bivrin, (MP), ordförande i miljö- och byggnämnden, är inte överraskad över byggviljan som finns bland politiker i Strömstad.

– Med tanke på att samtliga partier gick till val på att öka bostadsbyggande tycker jag inte att det är förvånande. Bostadsfrågan var en stor fråga i valet och är fortfarande det, säger han och påpekar att frågan varit prioriterad hos majoriteten sedan de tillträdde.

– Sedan valet har vi jobbat intensivt för att öka bostadsbyggandet i kommunen, säger Bengt Bivrin.

Inte heller Ronnie Brorsson (S) är förvånad över att så stor andel av kommunens politiker vill öka byggtakten.

– Så länge det finns behov av bostäder är jag snarare överraskad att inte alla vill bygga mer, säger han.

Samtidig tycker han att bostadsbyggandet måste ske i en rimlig takt.

– Det finns en efterfrågan i Strömstad så självklart ska vi jobba för att det ska byggas fler bostäder, men vi måste också ha en nykter syn på bostadsfrågan. Kommunen kan bara göra en del av arbetet men det måste också till privata initiativ, säger Ronnie Brorsson.

Sett till hela landet är det 64 procent av de svarande kommunpolitikerna som vill öka byggtakten i sina kommuner, vilket placerar Strömstad över snittet. Men jämfört med förra årets undersökning har det ändå skett en minskning, då ville 100 procent av de svarande politikerna i Strömstad att det skulle byggas mer.

Bengt Bivrins analys av minskningen är att den beror på att kommunen har flera byggprojekt på gång.

– En gissning och det jag har hört från olika håll är att man är rädd att det byggs för mycket. Just nu planeras det för många bostäder i kommunen och jag tror att en del kanske börjar bli lite oroliga att vi förbygger oss.

Att så skulle vara fallet håller han dock inte med om.

– Vi vet att människor vill bo centralt och ska det vara möjligt måste vi bygga centralt. Det kommer behövas fler bostäder, säger Bengt Bivrin.

Fakta: Fastigos undersökning

Undersökningen genomfördes mellan den 3–12 februari 2017 och besvarades av 3 392 kommunpolitiker i kommunfullmäktige och samhällsbyggnadsnämnder eller motsvarande i hela Sverige. Undersökningen skickades till 15 829 respondenter, vilket ger en svarsfrekvens på 24 procent.

Källa: Fastigo.