Ulrika Billme, drogförebyggande samordnare i Strömstads kommun.
Ulrika Billme, drogförebyggande samordnare i Strömstads kommun.

Kommunen kontrollerade Proteinshopen

På fredagen, dagen efter dopingavslöjandet, gjorde kommunen en oannonserad kontroll av Proteinshopen. – Det blev en mer ingående kontroll, säger inspektören Daniel Lomgård.

ANNONS
|

Miljö- och hälsoskyddsavdelningen gör regelbundna kontroller av försäljarna av kosttillskott. Inspektören Daniel Lomgård berättar att en oannonserad kontroll av Proteinshopen gjordes på fredagen, alltså dagen efter tidningens avslöjande. Men den kontrollen berodde inte på reportaget. – Den kontrollen var planerad sedan tidigare från vår sida. Vi gör alltid oannonserade besök där vi dyker upp i butiken. Hittade ni något misstänkt i Proteinshopen? – Nej, det gjorde vi inte. Men det blev en mer ingående kontroll efter vad som skrivits, vi hade ögonen med oss mer än vanligt. Men i och med att det här reportaget kom ut dagen innan har han nog varit medveten om att det skulle bli en kontroll av butiken, säger Daniel Lomgård. Margareta Fredriksson (L) är ordförande i Folkhälsorådet i Strömstad. Hon är på semester och har inte tagit del av rapporteringen när Strömstads Tidning ringer. – Men jag ska gå in på er hemsida och läsa artikeln. Det låter ju verkligen inte bra, vi kan självklart inte acceptera att man säljer dopingmedel i butiker i Strömstad, säger hon.

ANNONS

Ulrika Billme, drogförebyggande samordnare i Strömstads kommun, menar att doping kan vara en utbredd företeelse i Strömstad. – Det är vanligare än folk tror. Vid tullens kontroller är dopingmedel en av de största kategorierna, det pekar på att det är ganska vanligt förekommande. Hur ser du på avslöjandet om att en butik i Strömstad erbjuder kunder dopingmedel? – Det är naturligtvis jätteallvarligt. Hur påverkar det ditt arbete som drogförebyggande samordnare? – Vi behöver titta på vad vi kan göra mer från kommunens sida, bland annat genom att öka kunskapen om doping och kosttillskott, vad det här är för produkter och vad de innehåller. Kommunen har sedan flera år ett avtal som regelbundet förnyas, där gymmen i Strömstad förbinder sig att hålla koll på den här typen av förbjudna medel. – Våra gym ska vara rena och trygga platser, där försöker vi hålla koll. Däremot ingår inte butikerna i det här avtalet.

ANNONS