Kransmusseron eller matsutake är Japans nationalsvamp och var en gång i tiden reserverad åt kejsaren i Japan. Svampen plockas med bommullsvantar för att fettet på fingrarna kan leda till förändringar i färgen, vilket drar ner kvaliteten.
– Det är jättekul att vi har hittat svampen i vårt distrikt, säger Ninni C. Christiansen, ordförande i Haldens svampförening, till Halden Arbeiderblad.
Svensk matsutake räknas som den näst bästa efter den japanska. När den packas i Sverige, placeras varje svamp omedelbart i ett papper, läggs i frigolitbackar och kyls ned direkt. Det ska helst inte gå mer än 48 timmar från att svampen plockas i skogen till att den är hos kunden i Japan. Svampen växer i gles sandfuruskog med mossa och ljung.
Christiansen vill inte upplysa om var hon hittade sina exemplar av den dyra svampen.
– Var jag hittar kantarell eller andra vanliga svampsorter kan jag gärna avslöja, men det här stället håller jag för mig själv. Jag ska tillbaka nästa år i hopp om att jag hittar mer, säger hon till Halden Arbeiderblad.
I Japan har svampen ett kilopris på mellan 15 000 och 20 000 kronor, men i Halden där Christiansen hittade svampen, är uppskattningsvärdet cirka 10 000 kronor per kilo.
Läs hela artikeln på Halden Arbeiderblad