Skolbesök. Strömstads historieförening besökte Valemyrskolan och berättade om 1700-talet och delade ut skriften När kriget kom, en skrift föreningen delar ut till alla kommunens skolor.
Skolbesök. Strömstads historieförening besökte Valemyrskolan och berättade om 1700-talet och delade ut skriften När kriget kom, en skrift föreningen delar ut till alla kommunens skolor. Bild: Pontus Johansson

Inblick i stadens kungahistoria

Strömstad var en betydande ort för Karl XII och hans armé under åren 1716 fram till hans död 1718. På onsdagen fick eleverna på Valemyrskolan lära sig mer om den lokala stormaktshistorien när Strömstads historieförening kom på besök.

ANNONS
LocationStrömstad||

Med underlag från temaskriften När kriget kom – om orostiderna i Strömstad för 300 år sedan, som publicerades i samband med Winter Word Festival tidigare i år, gästade på onsdagen utgiv­arna – Strömstads historieförening – Valemyrskolan. Föreningen berättade om det stora nordiska kriget, som fick sin kulmen med den svenska konungen Karl XII:s död på Fredrikstens fästning i Fredrikshald, dagens Halden. De delade också ut skriften.

– Skriften är för allmänheten, men vi tycker den ska vara lättförståelig även för den här åldern, säger Rolf Lindqvist, ordförande i Strömstad historieförening.

Delegationen på Valemyrskolan bestod av honom och Åke Svanberg, som Rolf Lindqvist beskriver som skriftens pappa.

ANNONS

Det har lagts ner mycket tid från föreningens sida att få ihop skriften om Strömstads stormaktshistoria, med staden som huvudbas inför fält­tåget mot Norge och Fredriksten 1718. Men också om åren innan den ”odödlige” kungens död, som till exempel den dansk-norske amiralen Tordenskiolds anfall mot Strömstad.

– Huvuddelen gäller Strömstad. Det var tänkt att inte vara en strikt akademisk skrift utan skulle kunna vara för skolbarn och allmänhet och vi valde att plocka ut lite goa grejer. Exempelvis var Strömstad först med högertrafik i Sverige. Det bestämde Karl XII som var enväldig kung att ”nu ska vi ha högertrafik för att få ordning på transporterna”. Det är ett sätt att popularisera historien, säger Åke Svanberg.

För mellanstadieläraren Caroline Westman, idrott och historia, innebär kungens dödsdatum på fredag och föreningens besök att mellanstadieeleverna får lära sig mer om den lokala historien.

– Jag kände att när vi närmar oss den 30:e november ska vi prata stormaktstiden och få in närhistorien med detta. Det är jättehäftigt, ­säger hon, och fortsätter:

– Innan har vi pratat om stormaktstiden generellt, nu får eleverna höra om kopplingen till Strömstad.

Eleverna fick se en karta över det stora svenska riket som nästan omringade Öster­sjön som en svensk insjö efter erövringar av ryska, baltiska, polska och tyska områden på 1700-talet. Även hur Strömstad förvandlades från en stad med 250 medborgare till en ort som under tre års tid fick hit 30 000 soldater och 20 000 hästar.

ANNONS

Och fortfarande finns spår från Strömstads storhetstid.

– Det kan fortfarande hittas kanonkulor i marken när man gräver och ska bygga nya hus, berättade Åke ­Svanberg för eleverna.

ANNONS