Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

stroemstads sjukhus 8783
STRÖMSTADS SJUKHUS. Mycket här hänt sedan första sjukhuset byggdes kring 1870. Hur ser framtiden ut?

Hur mår vårt sjukhus?

Strömstads Läkarhus flyttar från sjukhuset. Vilka verksamheter kommer sedan att finnas i sjukhuset och i vilket skick är huset egentligen?

– Vi har förstått att Strömstads Läkarhus letar efter nya, mer ändamålsenliga lokaler, men än så länge har vi inte fått något klart besked att de ska flytta, säger Hans Sandqvist, områdeschef på Västfastigheter.

Han tror inte att det kommer vara några problem att hitta nya hyresgäster.

– Vi har hela tiden intressenter runt Strömstads sjukhus men sedan är det alltid en process att få in nya hyresgäster. Just lokalerna där vårdcentralen håller till tillhör de mest attraktiva i sjukhuset, säger han.

Strömstads kommun hyr sedan ett år tillbaka gamla avdelning 2 för sitt korttidsboende Udden. Socialförvaltningen har också lokaler i huset, i den del där även Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket finns.

Kommunen hyr dessutom sjukhusköket, som lagar mat åt äldreboenden, skolor och hemtjänstens vårdtagare. Hela måltidsorganisationen är dock under omarbetning och olika förslag diskuteras just nu bland politikerna, bland annat ett som går ut på att bygga ett stort centralkök för all matlagning.

Kommunchefen Maria Reinholdsson utreder möjligheterna att förlägga det nya särskilda boende som ska ersätta Jägaren till sjukhuset, som ett av flera alternativ.

– Vi väntar på en komplettering informationen från Västfastigheter om vilka möjligheterna är och har jagat dem för att få det, säger hon.

– Kanske har vetskapen om att Läkarhuset planerar att flytta påverkat så att de inte har svarat.

Det hon hittills fått fram är att sjukhuset kan rymma maximalt 20 platser, vilket är mindre än Jägaren har i dag. Oklarhet råder om va-kapaciteten och hur stora ombyggnader och renoveringar som behövs.

Oppositionsrådet Ronnie Brorsson (S) har länge pläderat för att kommunen ska köpa sjukhuset.

– Min tanke faller inte för att Läkarhuset flyttar. Sjukhuset har en strategiskt bra placering. Jag har tänkt mig ett Hälsans hus med både kommunala, regionala och privata verksamheter. Vill regionen hyra av oss skulle de få både första, andra och tredje prioritet.

– Fredrikstad och Sarpsborg köpte sina sjukhus när det stora sjukhuset Kalnes byggdes, jämför han.

Peter Dafteryd (C), kommunalråd, är däremot mycket tveksam.

– När vi flyttade korttidsboendet till sjukhuset upptäckte vi flera fel, bland annat vattenläckor, som måste åtgärdas utöver själva ombyggnationen för våra behov. Vi hade kontrakt från 1 januari men kom inte in förrän under våren.

Under hösten har inte alla rum på Udden kunnat utnyttjas, också på grund av bland annat vattenläckage, vilket lett att kommunen krävt hyresreduktion av Västfastigheter.

– Det känns inte som om Västfastigheters underhåll varit omfattande. Jag tycker inte vi ska ta på oss ansvaret för en byggnad med så stor osäkerhet kring kvaliteten, sammanfattar Peter Dafteryd.

Andra exempel på eftersatt underhåll finns från hösten 2015, när miljö- och hälsoskyddsavdelningen i Strömstad krävde åtgärder mot svartmögel i köket för att säkra livsmedelshanteringen.

Kommunen hördes sig höstas för om att hyra fler lokaler för ensamkommande i sjukhuset.

– Månaderna gick men vi fick inget svar, säger Peter Dafteryd.

Monica Olsson är Västfastigheters förvaltare för sjukhuset. Hon medger att underhållet varit eftersatt.

– Vi genomför en teknisk lägesstatus under året och kompletterar vår långsiktiga underhållsplanering i den mån behov finns. Det kan exempelvis handla om ventilation, avlopp och el.

Fakta: Strömstads sjukhus

1870: Strömstads sjukhus står klart

1890-tal: tillbyggnad

1960-tal: beslut om större tillbyggnad

2014: Strömstads läkarhus tar över Närhälsans vårdcentral på Strömstads sjukhus.

2015: Praktikertjänst övertar specialistmottagningar och driver barn- och ungdomsmedicin, öron-näsa-hals, gynekologi, ögon, diabetes, kardiologi, ljusbehandling, röntgen och logopedi.

2016: kommunen öppnar sitt korttidsboende Udden

Dessutom i sjukhuset:

NU-sjukvårdens öppenvårdsmottagningar för vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri (BUP) samt dialys.

Stella, boende för ensamkommande flyktingungdomar. Drivs av Gryning Vård AB, som ägs av bland andra olika kommunalförbund.

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket

Privat plastikkirurgi, en kiropraktor samt fotvård.

Före detta korttidsavdelningen Takåsen och kontorslokaler på översta våningen är tomma.

Se mer från - Strömstads Läkarhus