Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/14
ANNONS ▼

Här är några av tullens mest spektakulära beslag

Äggstockar och guldsmycken för flera miljoner är några av de varor som stoppats vid norska gränsen.

Det glimmade till när tulltjänstemännen öppnade väskan i bagageutrymmet. I januari gjorde norska tullen i Svinesund beslaget av smycken som ringar, örhängen och halsband i guld. 

LÄS MER: Historisk guldbeslag - värt 3 miljoner

– Vi kontaktade en guldsmed och fick konstaterat att det var äkta varor. Värdet är uppskattat till nästan tre miljoner, sa kontorschefen Per Kristian Grandahl till Bohusläningen strax efter de gjort beslaget. 

Varorna hade inte deklarerats och vad som skulle göras med smyckena är polisens uppgift att reda i. 

Så är det ofta. Tulltjänstemännens jobb är avklarat när varorna är upptäcka. 
Som i fallet med de 600 kilona äggstockarna från höns som var inpackade i frysförpackningar. De vet fortfarande inte säkert vad äggstockarna och tarmarna skulle användas. 

LÄS MER: Stoppades med äggstockar i lasten

– Det var ett väldigt speciellt beslag. Det som vi hört är att det skulle levereras till restauranger och mat men vi vet inte, säger Per Kristian Grandahl. 

Just mat är något de ser mer av. Tullen tycker sig se fler bussresor från till exempel Oslo som anordnats för köpresa av billigare mat på den svenska sidan. Det är ju förstås inte olagligt men en del bussar har mer varor än vad som är tillåtet. 

– När vi hittar hundratals kilo kött kan man tänka sig att det inte handlar om något kött för privat bruk, säger Per Kristian Grandahl. 

Den största ökningen de ser annars är de beslag de gör av öl och alkohol. Stora lastbilstrailar kan vara fullproppade med ölburkar i massor. Men 2016 har också varit året då det gjorde ett av de största beslagen av hasch. 

– Här ligger stålbjälkar men här bakom ligger paketen med hasch, säger Jon Erik Olsen och pekar med muspilen över de blå skuggorna på skärmen framför. 

Han analyserar och läser av bilderna då bilarna scannas. Ett otränat öga hade antagligen bara sett stålbjälkarna i lastbilslasten. 

– Och här bakom bjälkarna är också hasch. Det var totalt 630 kilo, säger Jon Erik Olsen. 

Hur känns det när ni gör sådana upptäckter?

– Det är vårt jobb så man är van men det är klart att när vi upptäcker något så här stort är det ju glädje. 

I ett förråd på tullstationen står öl på stora lastpallar. Där finns nutella, en båt och plastblommor. Det är varor som inte deklarerats och som blivit kvar i Svinesund. 
Så sent som förra veckan rapporterade Bohusläningen efter att norska medier berättat om hur norsk tull beslagtagit sexdockor som ser ut som naturtrogna barn. 

– Tullverket finner att importen av sexdockor som ser ut som barn ökar. Mottagarna är uteslutande män och lever från norr till söder i Norge och kommer från alla samhällsskikt, sa Jørn Ferner Bergersen, tillförordnad biträdande chef för Tullverkets underrättelsecentrum, i ett pressmeddelande.

I Svinesund blir varorna inte kvar på stationen länge. Polisen kommer regelbundet och hämtar narkotika och allt som hittas. Per Kristian Grandahl verkar inte bli säkert förvånad över någonting som hittas längre efter många år i yrket. 

För varje beslag norska tullen i Svinesund gör desto mer lär de sig. Om var de ska leta efter varor som försökt gömmas. 

– Vi blir duktigare på att upptäcka saker hela tiden. Det vi vet är att allt smugglarna kan tjäna pengar på smugglar de, säger han. 

LÄS OCKSÅ: Ett av de största amfetaminbeslagen

Se mer från - Kampen mot smugglarna