KONTAKTSKAPARE. Olga Ortega-Martinez och Emma Brendan har arrangerat Sven Lovéncentrets första fototävling som ett sätt att skapa kontakt mellan forskare och allmänhet.
KONTAKTSKAPARE. Olga Ortega-Martinez och Emma Brendan har arrangerat Sven Lovéncentrets första fototävling som ett sätt att skapa kontakt mellan forskare och allmänhet.

Forskare tar nya grepp för att möta allmänheten

Hur för man samman forskning och allmänhet och gör känt vad som händer i forskningssalarna på Tjärnölaboratoriet? Ett sätt kan vara en fototävling.

ANNONS
|

Idén kom från Emma Berdan, forskare från USA som arbetar vid det Centrum för marin evolutionsbiologi, ett stort tioårigt forskningsprogram inom Göteborgs universitet, lett av professor Kerstin Johannesson på Tjärnö.

– Det har pågått i åtta år, så vi närmar oss slutfasen, säger Olga Ortega-Martinez, som tillsammans med Emma ansvarat för tävlingen.

– Folk beklagar ibland att de inte vet vad som händer. Det borde finnas mer kontakt mellan allmänheten och forskarna, säger hon.

Akvariet är en sådan, mycket populär, kontaktpunkt. Nu hoppas Emma och Olga att fototävlingen blir ytterligare en och att vernissagen för fotoutställningen på laboratoriet, som hölls i går fredag, blir startskott för en årlig tradition.

ANNONS

Cirka 37 bidrag har lämnats in. Yngsta deltagaren är tio år och motiven kommer från flera olika länder. Vinnarna får också vara med och ställa ut i Nordstan i Göteborg under Västerhavsveckan 6-14 augusti.

Tävlingen är indelad i tre kategorier, öppna för alla som vill vara med: Natur och miljö, med allt från detaljbilder av djur och växter till landskapsbilder, Bortom blotta ögat, för motiv som kräver mikroskop eller är mer abstrakta, samt Framtidens forskare på upptäcktsfärd, som kan skildra såväl professionella forskare som vetgiriga barn.

Dessutom finns en fjärde kategori, Imago, som riktar sig enbart till forskarna på Centrum för marin evolutionsbiologi, eftersom den handlar om de åtta arter som projektet studerar: blåstång, havsgråsugga, havstulpan, ormstjärna, marin jästsvamp, strandsnäcka, sandstubb (en fisk) och kiselalg.

Kvar i lokalerna finns också en äldre utställning som i serieform presenterar programmet och hur forskarna via studier av arternas arvsmassa söker kunskaper som kan ge svar på bland annat hur olika arter kan anpassa sig till de nya livsvillkor i havet, när klimatförändringarna gör haven surare, mindre salta och varmare. De söker också till exempel mekanismer bakom ormstjärnans avundsvärda förmåga att låta en ny arm växa ut om en befintlig går förlorad och svar på hur människan ska förhålla sig för att skapa ett hållbart fiske av olika arter.

ANNONS

Vinnare blev: Eva Marie Zetsche (kategorierna Framtidens forskare samt Bortom blotta ögat), Christina Pansch (IMAGO), Axel Nielsen (Marina ekostrukturer/Natur). Andra pris: José Maria Ortega-Garcia, Alexandra Kinnby, Christian Pansch, Olga Ortega-Martinez.

ANNONS