Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

BRAND_RESTAD_3397
Brandhärjat asylboende. Branden på Resta gård i Vänersborg påverkar omständigheterna för omkring hälften av de asylsökande i Strömstad.

Flytt från Hällestrand skjuts fram

Hällestrands asylboende håller just nu på att tömmas. Men helgens brand på Migrationsverkets anläggning, Restad gård i Vänersborg, påverkar förutsättningarna i Strömstad. Omkring 60 personer blir därmed kvar i ytterligare en vecka.

Det var under natten till söndags som branden utbröt på Resta gård, Migrationsverkets största flyktingboende i landet, där det under maj förra året bodde 1200 personer. Under polisens uppgifter har, utöver de 15-20 personer som skadats av den farliga brandröken, också två personer skadats allvarligt.

Förra torsdagen höll Migrationsverket informationsmöte på Hällestrands asylboende om vilka anläggningar och städer de 124 kvarvarande personerna skulle förflyttas till mellan under komma vecka, måndag-torsdag. Beskedet var då att omkring hälften av personerna skulle köras med bussar till Restad gård med start måndag.

Men branden, som nu utreds av polisens tekniker, har gjort att flyttschemat på Hällestrand förändrats. Marie Peterson, föreståndare vid Hällestrand asylboende, berättar om hur Migrationsverkets nya direktiv berör verksamheten.

– Branden orsakade att Migrationsverket inte ville köra dit de boende från Hällestrand till Restad gård. Vad jag har hört, enligt Migrationsverket, så är det inga lägenheter som anbefaller oss. Men det kan vara så att de inte kan ta dit andra människor i det här läget när polisutredningen pågår, men jag vet inte och det är än så länge oklart, säger hon.

Hur har stämningen varit hos er ute på Hällestrand efter Migrationsverkets beslut?

– De är ledsna, besvikna och frågande kring varför de inte kan bo kvar här på Hällestrand i stället för Restad gård.

I och med måndagens inställda transport till Resta gård blir ärendet för de berörda personerna fördröjt en vecka framåt.

– Ja, för de som skulle transporteras till Restad gård, åker inte i dag utan det blir nästa vecka - förmodligen blir det så. Jag har skrivit till sektionschefen på Migrationsverket, men jag har inte fått svar än. Det handlar inte bara om de humanitära faktorerna, utan det rör sig även om praktiska saker som måste fungera. Man kan inte bortse från det, men vi måste göra beställningar och barnen ska till skolorna.

Vad kan du säga om situationen som har uppstått efter branden?

– Det handlar om ett bättre omhändertagande. Det är snabba vändningar. Tidigare har de sagt att de ska ha 14 dagar på sig att meddela flytt. Jag tycker det handlar om framförhållning och planering.

Personerna som ska förflyttas till Munkedal och Mellerud är inte berörda.