Strömstad Gymnasium. Fyra av de tio elever som polisen valde ut för provtagning visade sig vara narkotikapåverkade.
Strömstad Gymnasium. Fyra av de tio elever som polisen valde ut för provtagning visade sig vara narkotikapåverkade.

Elever påverkade av narkotika

I en polisinsats mot Strömstad Gymnasium testade fyra elever positivt för narkotika. Samtidigt gjorde polisen ett tillslag mot fyra misstänkta lägenheter i Strömstad där man hittade narkotika.

ANNONS
|

I måndags genomförde polisen en narkotikainsats mot Strömstad Gymnasium och husrannsakningar i fyra lägenheter i Strömstad.

På skolan hittades ingen narkotika. Men tio elever fick följa med till polisstationen och göra drogtester. Fyra av dem testade positivt.

– Vår inriktning var att hjälpa skolan att se hur många som faktiskt använder narkotika. Strömstad skiljer sig inte från andra kommuner, men vi kan se en allt mer liberal syn på narkotika bland ungdomarna, säger insatsledare Jörgen Olsson.

Hur tänkte ni när ni valde ut ett antal elever för drogtester?

– Det handlar om elever som det fanns misstankar mot utifrån vår underrättelseverksamhet. Fyra av dem testade positivt.

ANNONS

Vad fick ni för reaktioner från eleverna på skolan?

– Det gick smidigt och lugnt till och efter vad jag hört från rektor och personal var det inte många som märkte av insatsen.

Biträdande rektor Helen Larsholt säger att insatsen är en del i ett pågående samarbete mellan skolan och polisen.

– Vi informerar eleverna och föräldrarna om samarbetet med polisen, sedan är det polisen som avgör vad de vill göra. Vi är behjälpliga om de vill komma in på det här sättet.

Hur ser du på att flera elever var påverkade?

– Det är förstås oroande, samtidigt som det är bra att det kommer fram så att vi kan genomföra åtgärder på ett bra sätt.

Samtidigt med insatsen på gymnasiet genomförde polisen husrannsakan i fyra lägenheter i Strömstad efter att ha fått tips om misstänkt narkotikaförsäljning. Insatsen gav resultat. I lägenheterna kunde polisen beslagta sammanlagt två hekto cannabis, 35 gram hasch, fem–tio gram amfetamin samt ett antal tabletter ecstasy och tramadol.

Från lägenhetsinsatserna tog polisen in 7 personer för kroppsbesiktning och samtliga testade positivt för narkotika.

– Det handlar om personer vi hittat genom vår verksamhet och med hjälp av externa tips. Personerna släpptes efter förhör, men är misstänkta för innehav och bruk av narkotika, säger Jörgen Olsson.

ANNONS

Fakta: Elever och droger

Var fjärde elev i högstadiet och ettan på gymnasiet vet var de kan få tag på narkotika, men samtidigt har majoriteten av dem inte testat alkohol. Det är några resultat ur den drogvaneenkät som Strömstads kommun genomfört under hösten.

Det var bara några få procent bland de svarande som testat narkotika.

Enkäten ställdes till alla elever i årskurs sju, åtta och nio på högstadiet samt årskurs ett på gymnasiet. Totalt 494 elever svarade.

ANNONS