Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Canningavtalet och Crawfordköpet fick ja

Två av de största affärerna på länge i Strömstads kommun fick ja i kommunfullmäktige i går, måndag. Canningavtalet som kostar 44,4 miljoner och Crawfordköpet för 28 miljoner.

Två stora ärenden låg på bordet när kommunfullmäktige kallades in till extramöte på måndagskvällen. Det första var Canningavtalet.

Peter Dafteryd (C) inledde med att kommentera summan på 44.4 miljoner kronor, som är kommunens beräknade kostnad i samband med förberedelserna för bostadsbyggandet på Canningområdet.

- Detta är en maxsumma. Det finns goda möjligheter att den blir lägre. Det finns till exempel oförutsedda kostnader inräknade i summan, och de kostnaderna kan bli betydligt lägre. Den faktiska summan kommer att fastställas den dag man skriver köpekontrakt på marken. Vi påtar oss inte några kostnader i och med att vi godkänner avtalet idag.

Ronnie Brorsson (S) passade på att påminna om att det var oppositionen som tvingat fram den uträknade summan på bordet. Den meddelades nämligen så sent som 9 mars, efter att kommunfullmäktige återremitterat ärendet.

- Jag förutsätter att alla ledamöter här är tacksamma över oppositionens återremiss, annars hade vi suttit här och inte vetat om den här summan.

Han reste också frågan om varför det står skrivet i avtalet att det är kommunen som ska anpassa detaljplanen så långt möjligt efter Riksbyggens vinnande förslag i markanvisningstävlingen, och inte tvärtom företaget som ska anpassa sig efter kommunens och kommuninvånarnas åsikter.

Lars Tysklind (L) kommenterade inlägget:

- Jag ser inte problematiken med det. Den här diskussionen kring Canning har pågått väldigt länge fram och tillbaka, med ett antal samråd, och markanvisningstävlingen var ju ett omtag. Nu låter det som om det ska bli allmänhetens åkning igen.

- Det är väl inte så att allmänhetens åsikter bara ska kastas på hyllan bara för att vi har en tävling? Vi kan ju inte bara lämna walk over till Riksbyggen, svarade Ronnie Brorsson.

Voteringen följde majoritetens linje, och slutade 20-19 för ett antagande av avtalet.

Nästa ärende var köpet av Crawfordfastigheten på Prästängen. Göran Wallo inledde med att redogöra för bakgrunden till köpet.

- En nybyggnad av en sådan här fastighet skulle kosta omkring 86 miljoner, har uträkningar visat. Lars Strandlund (före detta teknisk chef, reds anm) kom in med ett uppdrag redan 2012 att räkna på en kalkyl för att lösa tekniska förvaltningens behov av att ersätta det gamla TP-huset bakom räddningstjänsten. Då gjorde vi en kalkyl på 18,6 miljoner kronor för att bygga 900 kvadratmeter. Nu handlar det om 5 000 kvadrat, och då kan man ju räkna vidare vad det skulle kosta att bygga.

Peter Dafteryd konstaterade att det finns stora lokalbehov i kommunen.

- Hemtjänsten har fått till sig att de får ett vite om de inte löser sina lokalfrågor före den 31 maj. Nu har vi en färdig byggnad som man kan flytta in i. 28 miljoner för Crawfordfastigheten är en investering. På 30 års avbetalning handlar det om knappt en miljon om året, plus räntor och driftskostnad. Investeringen skapar möjlighet till en bättre arbetsmiljö för socialförvaltningen och löser lokalproblemen för tekniska.

Oppositionen, med Siwert Hjalmarsson (M) och Ronnie Brorsson (S) i spetsen efterlyste oberoende värderingar av fastigheten, samt ett besiktningsprotokoll. Siwert Hjalmarsson tyckte att hanteringen av ärendet verkat panikartad.

Åsa Torstensson (C), ordförande i tekniska nämnden, riktade sig direkt till Siwert Hjalmarsson (M):

- Det förvånar mig verkligen, efter dina uttalanden i Strömstads Tidning, att du tycker att den här situationen med lokalbehov har uppstått akut. I mars 2011 angavs det exakt vilka behov tekniska har, lokalerna var undermåliga redan då. Detta hanterades inte att den dåvarande majoriteten, så Siwert Hjalmarsson är medskyldig till att läget nu har förvärrats.

Siwert Hjalmarsson svarade:

- Vi var inte alltid överens inom majoriteten. Det med paniken avsåg jag när man lägger fram saker så snabbt som man har gjort med Crawford. Vi har inte fått underlagen förrän det är dags för beslut, som vanligt.

Ärendet gick till votering och även här slutade den 20-19 i majoritetens favör. Man beslutade därmed att kommunen köper Crawfordfastigheten.

Mer i Strömstads Tidning på torsdag.

Fakta: Canning

Riksbyggens projekt, som vann markanvisningstävlingen, omfattar 330 bostadsrätter, 92 hyresrätter och 6 parhus med äganderätt.

Den högsta byggnaden är Tornhuset, som sträcker sig nio våningar högt och, som företaget självt beskriver det, ”blir ett landmärke i området”. Trapphuset ska vara inglasat och fungera ”som en lysande lykta kvällstid”.

Två nya torg ska etableras och två broar ska byggas till Kebal respektive Hamntorget. En del av Röudden ska sprängas bort och ersättas med parkeringshus i tre plan.

Riksbyggens tävlingsbidrag ska ligga till grund för det fortsatta arbetet med ny detaljplan.

Fakta: Crawford

Den aktuella fastigheten på Prästängen är på 22 000 kvadratmeter varav 5 500 är bebyggt, men ytterligare 5 000 kvadratmeter finns det byggrätt för. Den lokal som finns i dag har ett 30-tal kontor och personal­utrymme för cirka 100 anställda.

Priset på fastigheten är 28 miljoner.