Ris och ros. Helene Evensen, utvecklingschef i Strömstad, presenterade SCB:s undersökning för kommunfullmäktige.
Ris och ros. Helene Evensen, utvecklingschef i Strömstad, presenterade SCB:s undersökning för kommunfullmäktige.

Bra med arbeten – dåligt med bostäder

Bra arbetsmarknad och bra handelsutbud. Dåligt med bostäder och dåliga utbildningsmöjligheter. Det är resultatet i medborgarundersökningen som presenterades i torsdags.

ANNONS
|

Vid torsdagens kommunfullmäktigemöte berättade Helen Evensen, utvecklingschef i Strömstads kommun, om medborgarundersökningen som handlar om vad Strömstads invånare tycker om sin kommun.

Undersökningen har genomförts av Statistiska centralbyrån under 2016.

Det visar sig att invånarna i Strömstad, åtminstone att döma av de 260 svar som kommit in, är ganska nöjda med kommunen. Strömstad har ett värde på 61, där medelvärdet för alla kommuner är 60 och för kommuner i samma storlek 58. 48 procent av de svarande kan starkt rekommendera att flytta till Strömstad, medan 15 procent vill avråda från det.

– Det kommersiella utbudet och arbetsmöjligheter har fått bra omdömen i undersökningen. Däremot har bostadssituationen och utbildningsmöjligheterna fått dåligt resultat, säger Helene Evensen.

ANNONS

Ser man tillbaka på tidigare mätningar har den upplevda tryggheten minskat från ett värde på 67 för två år sedan till 53 i den nya undersökningen.

– Jämfört med andra kommuner i samma storlek är det en lägre siffra, säger Helene Evensen.

Hur ser då de svarande på kommunens verksamheter? Där ligger Strömstad ganska bra till, med ett index på 58, där jämförbara kommuner har 52 i snitt. Satsningen på idrotts- och motionsanläggningar har uppskattats, medan kulturutbudet och gymnasieskolan får ett sämre betyg.

– Att värdet för idrottsanläggningar har stigit i den här undersökningen är säkert ett svar på att Strömstad har byggt den nya idrottshallen, säger Helene Evensen.

Betyget för invånarnas inflytande på kommunala beslut och verksamheter är lågt – 43 procent – men det är inget unikt för Strömstad. Svenska kommuner i snitt har fått ett värde på 40, och kommuner i Strömstads storlek har ett snitt på 38.

Fakta: Undersökningen

Det är Statistiska centralbyrån som genomfört medborgarundersökningen under 2016. SCB har gjort denna undersökning i svenska kommuner sedan 2005, och Strömstad har varit med vartannat år sedan 2008.

260 personer i Strömstad har gett fullständiga svar på ett 70-tal frågor.

Det som mäts i undersökningen är invånarnas syn på kommunen som plats att bo i, synen på kommunens verksamheter samt medborgarnas upplevda inflytande på kommunala beslut och verksamheter.

Resultaten presenteras som indexvärden 1-100, där mindre än 40 är icke godkänt och över 75 betyder mycket nöjd.

ANNONS