Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Strömstad vy
Rankas. Strömstad hamnar på plats 130 av Sveriges 290 kommuner i Tidningen Fokus rankning.

Bra för de yngre – sämre för familjer

Strömstad är en ganska bra kommun för de unga – men sämre för barnfamiljer, enligt Fokus kommunrankning. – Det är intressant att ha med sig som diskussionsunderlag i politiken, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Dafteryd (C).

Tidningen Fokus presenterar varje år en rankning av Sveriges kommuner, utifrån variabler som inkomst, läkartäthet, arbetslöshet och befolkningstillväxt.

Nu har den nya rankningen presenterats av tidningen.

Sammantaget ligger Strömstad på plats 130 av samtliga 290 kommuner i Sverige. Det är ett tapp jämfört med förra årets rankning, då Strömstad låg på plats 119.

Rankningen delas upp i olika underkategorier, beroende på målgrupp. I kategorin ”Att vara ung” placerar sig Strömstad på plats 92 av samtliga kommuner, och i kategorin ”Att vara äldre” på plats 104. I kategorin ”Att arbeta” ligger kommunen på plats 171.

Men Strömstad dras ner ordentligt i kategorin ”Att ha familj” – där ligger kommunen inte bättre till än plats 223 av samtliga 290 kommuner.

– Att det går några platser upp och ner från år till år är väl inte så mycket att säga om. Men det är alltid intressant att följa, särskilt som rankningen är uppdelad i olika målgrupper. Det kan vara bra att ta med sig som diskussionsunderlag om inte annat, att vi ligger bättre till när det gäller de unga men sämre till när det gäller barnfamiljer, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Dafteryd.

Läkare per capita är dock en variabel som han anser att kommunen borde toppa.

– Chansen att du har en granne som är läkare är väldigt stor i Strömstad. Men då jobbar fyra av fem i Norge, så det kanske man inte har räknat med i rankningen.

– Det är i alla fall intressant att följa sådana här rankningar, även om de inte säger allt om en kommun, säger Peter Dafteryd.

Tanum ligger på plats 145 i helhetsrankningen, och har klättrat något sedan förra året då kommunen rankades på 151:a plats. Det som främst drar ner Tanum är underkategorin ”Att vara ung”, där man ligger på 225:e plats.

Bäst i Bohuslän placerar sig Uddevalla på plats 46 – kommunen tar ett rejält kliv från förra årets placering. Uddevalla får den högsta placeringen av kommunerna i Fyrbodal.

– Uddevalla är en bra plats att bo på, vi satsar också på att utveckla våra rekreationsområden i kommunen, säger Uddevallas kommundirektör Peter Larsson i ett pressmeddelande.

Fakta: Grannkommunerna

Så här placerar sig kommunerna, förra årets placering inom parentes.

46 (61): Uddevalla

65 (82): Trollhättan

84 (84): Vänersborg

130 (119): Strömstad

133 (164): Sotenäs

139 (152): Lysekil

145 (151): Tanum

193 (205): Orust

246 (224): Munkedal

(Tidningen Fokus)