Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

haellestrand resort 0762
Hällestrand Resort. Asylboendet har varit i drift sedan hösten 2015.

Bostadsbrist hindrar flytt från Hällestrand

På asylboendet Hällestrand Resort finns i nuläget omkring 200 personer. När de som fått uppehållstillstånd kan få egna bostäder och flytta vidare är än så länge oklart.

Flyktingströmmen till Sverige har efter politiska beslut om bland annat gränskontroller minskat kraftigt och Migrationsverket vill minska antalet förläggningar.

Arbetet med att fatta beslut i asylärendena pågår. Den som fått besked om uppehållstillstånd ska sedan anvisas boende i kommunerna rungom i landet, som tar emot nyanlända enligt ett kvotsystem.

Enligt Margareta Johnson, enhetschef vid Migrationsverkets mottagningsenhet i Vänersborg, löper avtalet med Jokarjo om Hällestrand ut 20 maj i år. Senast då ska boendet vara avvecklat.

– Men avvecklingen sker etappvis under våren. Det kan därför komma att stängas tidigare.

– De boende informeras i god tid. Senast 14 dagar innan flytten ska de få information om var de ska bo någonstans, förklarar hon via mejl.

På Hällestrand ställer sig i dag både asylsökande och anställda frågan vart de boende ska ta vägen. Bostadsbristen i de svenska kommunerna sätter käppar i hjulet.

– Nästan Ingen här har fått plats i någon kommun. Alla kommuner säger samma sak, "det finns inga lägenheter", säger föreståndaren vid Hällestrand, Marie Petersson.

– Migrationsverket flyttar dem vidare till sina egna lägenheter. Sedan får de flytta igen när en kommun kan ta emot dem.

– Jag har sex familjer här nu som just fått veta att de ska flytta till Migrationsverkets lägenheter. Det innebär att barnen får börja i nya skolor och sedan flytta igen när de fått kommunplats. Det skulle vara bättre att de bor kvar här och slipper flytta flera gånger, säger hon.

Därför förs förhandlingar med Migrationsverket om olika lösningar, berättar Marie Petersson.

Bert Karlsson, vd för Jokarjo, förklarar att företaget nu tagit upp förhandlingar med Migrationsverket om det ramavtal som varit överklagat. Utfallet av förhandlingarna kan ändra förutsättningarna.

– Vi vet inte hur det blir, ingen vet. Om 14 dagar vet vi kanske mera.

– Men om jag ska tippa så tror jag att de boende blir kvar på Hällestrand över sommaren, säger han.

Fakta: Asylboendet

Hällestrand Resort, tidigare Postens semesterhem, är numera en bostadsrättsförening.

Föreningen hyr ut anläggningen till Jokarjo, som har avtal med Migrationsverket om asylboende.

Asylboendet öppnade i september 2015 när den stora flyktingvågen kom till Sverige.

I dagsläget bor omkring 200 personer på Hällestrand Resort.

De svenska kommunerna är skyldiga att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd enligt ett speciellt kvotsystem men lägenheter saknas.