Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Åklagare bekräftar att den misstänkte för mordet i Strömstad i fredags är den döda kvinnans son. På tisdagen häktades han. Foto: Jenny Johansson
Åklagare bekräftar att den misstänkte för mordet i Strömstad i fredags är den döda kvinnans son. På tisdagen häktades han. Foto: Jenny Johansson

Advokaten: Han var psykotisk

Mannen som misstänkts för mordet i Strömstad i fredags erkänner att han bragt kvinnan om livet – men nekar till mord. Hans advokat säger att han varit i ett "psykotiskt tillstånd" och därför inte haft något uppsåt.

Uddevalla tingsrätt har beslutat att häkta den man som uppges ha mördat en kvinna i 70-årsåldern i Strömstad. Mannen är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden. Mordet ska ha skett i Strömstad någon gång mellan den 7 och 8 september, och åklagare Robert Beckard bekräftar att mordet är en familjetragedi:

- Han är misstänkt för att ha mördat sin mor.

Åklagaren ansåg att mannen skulle häktas eftersom det fanns risk att mannen skulle försöka undandra sig rättvisan eller förstöra bevis. Häktningsförhandling hölls på tisdagsförmiddagen. 

Den misstänkte mannen, iklädd knälånga byxor och badtofflor, grät under häktningsförhandlingen. Han motsatte sig åklagarens häktningsyrkande och via sin försvarsadvokat nekade han till brott. Däremot medgav han att han dödat kvinnan.

– Han medger att han bragt den här personen om livet. På vilket sätt får utredningen visa, sa advokaten Peter Ekelund och fortsatte:

– Han har haft vanföreställningar. Han har hört röster som helt har styrt honom.

Han menar att hans klient varit i ett "psykotiskt tillstånd" och därför inte haft något uppsåt. Vidare uppger advokaten att rubriceringen ska ändras till dråp, då kvinnans död inte ska ha föregåtts av någon planering.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar och när rätten väl meddelade sitt beslut gick man alltså på åklagarens linje både vad gäller häktnignsfrågan och rubriceringen. Domstolen begärde också in ett paragraf 7-intyg, det vill säga en psykiatrisk undersökning i syfte att bedöma om det finns behöv av en rättspsykiatrisk undersökning.

Om det visade sig att mannen led av vanföretställningar, vad har det för påverkan av målet?

– Straffet för mord är upp till livstids fängelse. En alternativ påföljd är sluten rättspsykiatrisk vård om han vr sjuk vid tillfället och är fortsatt sjuk, säger Robert Beckard.

Läs mer: Händelsen skakar om lokalbor

Hur mordet ska ha gått till, vem som anmälde brottet eller andra detaljer om målet vill han i nuläget inte gå ut med.

– Vi har fått väldigt mycket ifnormation från olika källor och vi har en ganska bra bild av vad som har hänt. Men detaljerna om hur det har gått till och hur kroppen återfanns vill jag inte gå in på.

Tingsrätten beslutade att häkta den misstänkte i två veckor, men åklagaren säger att han inte kommer att hinna väcka åtal på den tiden.

– Jag bad att han skulle bli häktad i fyra veckor men tingsrätten beviljade bara två.