Åtal för omfattande smuggling

En man i 35-årsåldern åtalas för att ha lett en organiserad smugglingsverksamhet i norra Bohuslän. Vid en husrannsakan hittades kvitton på alkoholinköp och dokumentation över de misstänkta smuggelresorna.

ANNONS
|

Det är en man i 35-årsåldern som misstänks stå bakom en smugglingsliga som opererat över norska gränsen, med bas i Strömstad.

Vid 85 tillfällen under förra året ska ett antal personer i den misstänkta ligan ha smugglat hundra tusentals liter alkohol från Tyskland till en fastighet i Svinesundstrakten i norra delen av Strömstads kommun.

Mannen som står åtalad ska ha mottagit och förvarat varorna på fastigheten för vidare transport, och även upprättat bokföring över den olagliga verksamheten. På fastigheten hittade Tullverket vid en husrannsakan kvitton på inköp av alkohol i Tyskland, färjebiljetter mellan Tyskland och Sverige, samt anteckningsböcker som innehåller dokumentation över att mannen organiserat 85 smugglingsresor mellan Tyskland och Sverige.

ANNONS

Vid husrannsakan hittades också ett ton tobak.

Totalt är värdet på smuggelgodset 2,2 miljoner kronor i undanhållen skatt och moms.

Mannen åtalas för grov smuggling. Åklagaren betraktar brottet som grovt eftersom det ingått som ett led i brottslighet som utövats systematiskt och i en större omfattning.

ANNONS