Snedfördelning. Rapporten från Lärarnas Riksförbund visar att elevernas bakgrund spelar en allt större roll för chansen att lyckas i skolan.
Snedfördelning. Rapporten från Lärarnas Riksförbund visar att elevernas bakgrund spelar en allt större roll för chansen att lyckas i skolan.

Strömstad har halkat ned i Lärarnas ranking

Det är stora skillnader i resultat inom den svenska skolan. I Lärarnas Riksförbunds rankning klättrar Orust upp 15 placeringar till plats 87 medan Strömstad halkar ner 225 placeringar till plats 262.

ANNONS
|

I rapporten "Lika tillgång till lika utbildning" har fackförbundet sammanställt och analyserat statistik över kommunernas elevresultat, likvärdighet, resursanvändning, lärarlöner och lärarbehörighet.

Rapporten visar en stor spridning i elevresultat både mellan och inom kommuner. Det går sämre för många av eleverna i mindre kommuner och bättre för eleverna i rika Stockholmskommuner. Skillnaden mellan skolor inom samma kommun är också stor, särskilt i storstäderna.

– Det har varit en nedåtgående spiral. Resultatet är ett tecken på att skolan inte är kompensatorisk längre. Den skolgång barnen får beror på var de bor, säger Annika Levander, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Fyrbodal.

Facket anser att skolan ska finansieras av staten för att alla barn ska få en fullgod skolgång oavsett bakgrund.

ANNONS

Annika Levander menar att tillgängliga resurser inte står i proportion till elevernas behov och att kommunala verksamheter ställs emot varandra.

– Det blir en snedfördelning i utbildningsnivå och kunskap. Vissa kommuner blir sämre och sämre. De har olika förmåga att betala för skolan.

Ett stort problem är den lärarbrist som finns i hela landet. Enligt Annika Levander beror den på dåliga löner och försämrad arbetsmiljö.

Annika Levander anser också att lärarna förväntas göra många saker och har för lite tid för eleverna.

– Vi har i genomsnitt mindre än tre minuter per elev. Om någon vill prata så får läraren i princip säga: "Jag har inte tid att prata med dig för jag måste skriva om dig." Dokumentationskravet är såpass högt.

För Strömstads kommun var resultatet ingen överraskning. Våren 2015 sjönk kunskapsresultaten i matematik och det var många pojkar som inte blev behöriga till gymnasiet.

– Vi har satt in rejäla åtgärder genom att utbilda personal i samarbete med en professor i pedagogiskt arbete. Vi ser att vi måste jobba med att förbättra undervisningen så att eleverna klarar kunskapskraven. Det tar ett tag innan det syns i statistiken, men 2018 ska det vara bättre, säger Annelie Gollungberg, chef för barn och utbildningsförvaltningen.

ANNONS

Orust kommun ligger bättre till i rankningen.

– Vi har lyckats besätta tjänsterna med behöriga lärare och har möjlighet att göra ett gott jobb. Vi har ett bra löneläge och en fantastisk skolmiljö, säger Henrik Lindh, förvaltningsområdeschef för lärande.

Kommunernas placering i skolrankning

2016 2015 Diff.

Orust 87 102 15

Sotenäs 98 2 -96

Munkedal 102 119 17

Färgelanda 137 23 -114

Uddevalla 162 148 -14

Lysekil 195 166 -29

Tanum 211 112 -99

Strömstad 262 37 -225

Källa: Lärarnas Riksförbund

ANNONS