Stein Rukin, talesperson för Jour Strömstad, tar upp frågan om vård över gränsen till Norge.
Stein Rukin, talesperson för Jour Strömstad, tar upp frågan om vård över gränsen till Norge.

Strömstadsbor får vård i Norge

Enligt EU-regler kan en Strömstadsbo, som blir sjuk nattetid, åka till legevakten i Halden eller till Kalnes, ta räkningen och skicka den till VG-regionen.

ANNONS
|

Frågan om sjukvård utanför kontorstid är akut i norra Bohuslän sedan beskedet kom att jourbilen är indragen 1 juni - 31 augusti.

Men Strömstadsbor kan redan i dag åka över gränsen till Norge för att få vård, både akutvård och primärvård, och därefter skicka räkningen till regionen. Detta i enlighet med EU:s Patienträttighetsdirektiv, som implementerades i Norge 2015. Direktivet gäller över nationsgränserna för alla medborgare i EU plus EES, även Norge.

Det här tog Stein Rukin, talesperson för aktionsgruppen Jour Strömstad, upp vid dialogmötet som kommunens politiker höll i Stadshuset i tisdags. För Strömstads Tidning utvecklar han resonemanget ett par dagar senare.

ANNONS

– Man behöver alltså inte ha något godkänt på förhand med den norska vårdinrättningen. Det land där man bor är förpliktigat att ta kostnaden om du har sökt vård utomlands, säger Stein Rukin.

Ulrik Hammar (L), ordförande för regionens Norra hälso- och sjukvårdsnämnd, uttalade i torsdagens tidning att han har kontakt med norrmännen för att få till ett avtal med legevakten i Halden, det vill säga Haldens vårdcentral.

– Men det är EU-direktivet som gäller. Du ska kunna ta dig över gränsen, få vård, betala vad det kostar och sedan skicka räkningen till VG-regionen. Däremot vore det ju bra med ett avtal med Halden, så att vi slipper ligga ute med de pengarna under tiden, säger Stein Rukin.

Det handlar alltså inte bara om blåljuspatienter och förlossningar, utan om all primärvård som täcks av sjukförsäkringen i Sverige.

Jostein Vist sitter i administrationen för Sykehuset Östfold, där Kalnes ingår.

Skulle ni klara av en anstormning från norra Bohuslän om invånarna här bestämde sig att använda Kalnes som primär vårdinrättning?

– Det vet jag inte. Vi har visserligen en stor akutmottagning, men den är dimensionerad primärt för Östfold fylke. Skulle man börja ta emot svenskar i stor utsträckning så kan det bli för mycket för oss. Vi är inte byggda för att betjäna Strömstads befolkning utöver vår egen, säger Jostein Vist.

ANNONS

På legevakten i Halden, som är öppen dygnet runt, säger Vivi Torp över telefon att svenskar gärna får komma dit – men att det kan bli en ansträngning för verksamheten.

– Om en svensk medborgare kommer till oss är de välkomna och vi hjälper dem så gott det går. Problemet är att vi inte är bemannade för att ta hand om svenskar också, vi klarar bara av att betjäna Halden.

Margareta Fredriksson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i Folkhälsorådet, tycker att det här är väldigt viktig information.

– Jag tycker att det här är en väldigt viktig fråga att ta med sig i vår dialog med regionen. Om reglerna ser ut så här att Strömstadsbor har rätt till vård på norska sidan, så ska regionen gå ut och informera om detta.

Även kommunstyrelsens ordförande Peter Dafteryd (C) överraskades av Stein Rukins information om EU-direktivet i tisdags.

– Vi kände inte till det här förrän Stein lyfte frågan vid vårt möte, säger han.

Vad säger du om den här informationen?

– Det är en väldigt intressant fråga att ställa till regionens politiker. Vi kommer att ha med oss den frågan när vi samtalar med regionen om jourfrågan.

ANNONS

– Sedan är ju frågan om Kalnes och Halden klarar av detta – kommer det väldigt många över gränsen så kan det ju bli sådana köer att det inte förenklar saken för dem som ska ha vård, säger Peter Dafteryd.

Fakta: EU-direktivet

Patienträttighetsdirektivet antogs av EU-parlamentet 2011. Det är en lag som gör det enklare att söka vård varsomhelst inom unionen. Patienten har dock bara rätt att åka utomlands för att få sådan vård som normalt täcks av sjukförsäkringssystemet i det egna landet.

Kostnaderna ska täckas av hemlandet. Vård utomlands får dock inte kosta mer än den skulle ha gjort hemma - i så fall måste patienten stå för mellanskillnaden.

Direktivet implementerades av Norge 2015.

ANNONS