Helen Mattsson, Carina Karlsson och Stefan Mortensen – tre av fyra medlemmar i Buketten, som ska vara ett andningshål och en stödpunkt för barn i familjer med bland annat psykisk ohälsa.
Helen Mattsson, Carina Karlsson och Stefan Mortensen – tre av fyra medlemmar i Buketten, som ska vara ett andningshål och en stödpunkt för barn i familjer med bland annat psykisk ohälsa. Bild: Marita Adamsson

Ny stödgrupp för barn som behöver andrum

Barn i familjer med missbruksproblematik eller psykisk ohälsa kan bära ett stort ansvar och ha behov av stöd och kontakter utanför familjen. Nu startar Strömstads kommun och Svenska Kyrkan tillsammans stödgrupper.

ANNONS
LocationStrömstad||

Stödverksamheten Buketten ska samlas på Träffpunkten i centrala Strömstad en gång per vecka under tio veckor i vår.

– Vi börjar med att föräldrar och barn får göra ett studiebesök tillsammans, så att föräldrarna ser vart och till vem de lämnar sina barn, berättar Helen Mattsson, ansvarig för Träffpunkten, som annars är en mötesplats för personer som av olika skäl inte har någon sysselsättning. Den vanliga verksamheten stängs när barngrupperna möts i lokalen.

Carina Karlsson är kurator inom socialförvaltningen och ingår i gruppen tillsammans med familjebehandlaren Ann Johansson. Från kyrkan deltar diakonen Stefan Mortensen.

– Jag har specialutbildning kring barn i sorg. Jag tror det var därför jag blev tillfrågad, säger han, glad över att vara del i gruppen.

ANNONS

– Det är ju kyrkans uppgift att arbeta med utsatta människor, säger han.

Det är det som är huvudsaken i hans uppdrag här.

– Jag kommer ju därifrån jag kommer, men det är inte för att kristna folk jag är med.

Hur verksamheten läggs upp beror till stor del på vilka deltagarna blir. Det är öppet från barn från ungefär sex års ålder upp till 17 och tanken är att dela upp dem i en yngre och en äldre grupp.

– Vi ska inreda med målargrejer, saker att pyssla med och spel, säger de.

Meningen är att stunden hos Buketten inte ska vara tung utan ge glädje, bli en oas i tillvaron, och samtidigt ge möjlighet för barn att få prata om den situation de lever i och upptäcka att de inte är ensamma om sina problem, att det finns fler som har det på samma sätt. För den som behöver ska det också finnas möjligheter till enskilda samtal.

Start blir det på februarilovet med en utflykt till Koster, bland annat med besök på Naturum. Terminen ska också avslutas med en utflykt, har de ansvariga kommit fram till.

De har redan kontakt med en del barn som vill vara med och sprider nu information om att de finns så brett de bara kan.

ANNONS

Föräldrar och barn eller andra anhöriga kan ta kontakt direkt, men kontakt kan också förmedlas via till exempel skolan. Däremot krävs bara behovet för att få vara med, familjen behöver inte vara ett ärende hos soc. Att träffa barnen tidigt, innan problemen växt sig alltför stora är en fördel.

– Det här är ett sätt att försöka förebygga psykisk ohälsa.

Fotnot: Kontakt kan man ta via mejl till ann.johansson@stromstad.se eller helen.mattsson@stromstad.se

ANNONS