Hus med själ och möjligheter

En råkall februaridag ser Skagerack ut precis som vad det är: ett sommarhus i vinterdvala. Men ändå inte riktigt. Det händer saker. Följ med på rundvandring och se bildspelet.

ANNONS
|

Kulturchefen Carl Forsberg låser upp dörren och går åt höger i foajén. I gamla puben Svarte Daniel har renoveringsarbetena så smått startat. Bardisken är borta, ytorna tomma. Här är det tänkt att det ska det bli kafé, öppet för allmänheten och inte bara sommartid. Den gamla publokalen är mindre och lägre i tak än stora salen, så just här är det inte så svårt att värma upp.

Till vänster om entrén, innanför garderoben, är arbete också igång. Här planeras det för lyftplan och trappa upp till andra våningen. Tillgänglighet står överst på åtgärdslistan när societetssalongen ska bli kulturhus. Bygglovsansökan ligger hos byggnämnden och tas upp på mötet 23 februari. Huset är kulturminnesskyddat, så alla bygglov måste passera nämnden, kan inte delegeras.

ANNONS

Stadsarkitekten tillstryker bygglov under förutsättning att man är varsam och bevarar husets stil, framför allt i stora salen och entréhallen. Exteriören är av särskild betydelse för stadsbilden och ombyggnader får inte avspeglas på den.

– Det är ett litet bygglov för lyftbord bland annat. Det borde egentligen redan ha varit installerat. Offentliga lokaler skulle vara tillgänglighetsanpassade redan 2010, säger byggnämndens ordförande Bengt Bivrin (MP).

Vi kommer upp på andra våningen. Här står dörr efter dörr på glänt mellan tomma rum. I den utredning av hur huset ska användas som pågår inom kommunen är tanken att fritidsgården, som i dag finns på gymnasiet, ska flytta in i en del av dem. Här finns bland annat ett utan fönster som kan passa för film och bio, visar kulturchefen.

– Det är politikerna som avgör, men jag ser stora möjligheter för fritidsgården på Skagerack, säger Janvidar Seljegren, fritidsgårdsansvarig.

Det handlar om det som sker på fritidsgården kvällstid. Dagtid vill han vara kvar på gymnasiet, eftersom det är en bra väg till kontakt med ungdomarna.

Andra utrymmen här passar till kontor och kanske som skrivarlya för författare; Strömstad är ju ett nav för regionens författarresidens.

Nu stegar Carl Forsberg ut på läktarna ovanför den stora salen, husets hjärta, och vi ser ut över staplade bord och upp- och-ner-vända stolar framför scenen.

ANNONS

– Golvet ska bytas. Vi har bestämt att det blir nytt ekgolv. Det tar en stor del av renoveringsbudgeten, men Strömstadsborna tycker nog att det ska vara ekgolv här, säger Carl Forsberg.

Scenen kommer förmodligen att bli mindre och de inifrån igenspikade fönstren på gaveln mot Badhusgatan att tas upp igen. Men här inne är vintern ett bekymmer. Huset är inte välisolerat och det är kostsamt att värma upp den här stora rymden. När det varit evenemang här under den kalla årstiden har man kört byggfläktar några dagar i förväg.

– Det här rummet kräver en del, konstaterar kulturchefen.

– Men mitt mål är att det ska vara verksamhet året runt.

Gary Lyckell vid Strömstadslokaler, som äger huset, säger att det inte är aktuellt att tilläggsisolera Skagerack:

– Det är byggt som ett sommarhus. Att bygga om och isolera skulle förstöra det.

De tre miljoner som finns anslagna är bara ett första steg i renoveringsarbetet, men det finns andra vägar att gå än enbart via kommunens budget, säger Carl Forsberg.

– Det är en q-märkt byggnad. Det finns pengar att söka.

Fakta: Skagerack

Societetshus från kurortstiden.

Stod klart 1 juli 1877. Byggt i rekordfart sedan det gamla gästgiveriet brunnit ner i stadsbranden 1876.

Från början reserverat för de besuttna.

Från 1940-talet offentlig dansrestaurang.

Anges i strategin för stadens miljö som en av de byggnader som ger centrum karaktär och genom att vara väl synligt utgör en referenspunkt.

Nu blir det Strömstads kulturhus.

I botten blir restaurangen kvar.

Utredning pågår om vilka verksamheter som ska finnas och hur organisationen kring huset ska se ut.

ANNONS