Bevattningsförbud. Från och med 10:e juli råder kommunala vattenrestriktioner.
Bevattningsförbud. Från och med 10:e juli råder kommunala vattenrestriktioner. Bild: Pontus Lundahl/TT

Bevattningsförbud i Strömstad kommun

Extremtorkan har lett till sjunkande vattennivåer i Färingen. Nu utfärdar kommunen bevattningsförbud, något som riskerar att bli allt vanligare i framtiden.

ANNONS
LocationStrömstad||

Kommunala restriktioner. Förbud mot bevattning av trädgårdar, gräsmattor och fotbollsplaner, förbud mot att fylla upp eller byta vatten i pooler och förbud mot att använda högtryckstvätt för att tvätta bilar och husväggar.

Den 10:e juli infördes ett bevattningsförbud i Strömstad kommun. Sammantaget innebär det att dricksvatten inte får användas till något annat än mat, dryck och personlig hygien. Samma problem finns i resten av länet och länsstyrelsen uppmanar till liknande åtgärder. Enligt kommunen är det första gången detta händer inne över land.

– Det kommer att behöva regna ett bra tag innan vi kan upphäva det, säger Jeanette Andersson på Strömstad kommun.

ANNONS

Sjön Färingen som är den kommunala vattenkällan lider av sjunkande vattennivåer i och med den rådande extremtorkan. Den annars stabila vattenkällan har sjunkit över en halvmeter under normalvattenstånd. På kommunen tror man att förhållanden som dessa kan bli vanligare i framtiden med varmare klimat och mindre nederbörd.

Jeanette Andersson tror att en lösning kan vara att invånare privat samlar regnvatten under nederbördstätare perioder. Detta kan sedan användas till bevattning eller andra aktiviteter.

– Egentligen tycker vi alltid att dricksvatten bara ska används till mat, dryck och personlig hygien.

Att se över sin vattenförbrukning och likaså sin relation till dricksvatten kan bli nödvändigt i framtiden.

– Men dit har vi inte kommit än, säger Jeanette Andersson.

ANNONS