Tacksamma. Nurettin Kuranli och hans kusin Ameth Kuranli är tacksamma för de stöd de har fått.
Tacksamma. Nurettin Kuranli och hans kusin Ameth Kuranli är tacksamma för de stöd de har fått.

Stort stöd för Rossöhandlaren

Rossöboden fick i juli ovälkommet nattbesök. Tjuvarna stal tobak och andra varor för cirka 200 000 kronor. Nu har nästan 80 000 kronor samlats ihop till handlaren.

ANNONS
|

Nurettin Kuranli har drivit lanthandelsbutiken på Rossö sedan 2014. Butikens historia sträcker sig dock så långt bak som till år 1888. Under natten till den 16 juli utsattes butiken för ett inbrott.

Tobak och andra varor för närmare 200 000 kronor stals och satte Nurettin Kuranli i en besvärlig situation. Butikens försäkring täckte nämligen inte så stora summor, och då butiken saknade larm fanns även tveksamheter kring om försäkringen gällde överhuvudtaget.

– Jag hade aldrig tänkt på larm. Vad jag vet har det inte varit inbrott här tidigare. Men ja, så hände det. Jag har aldrig varit med om något sådant tidigare. Det var väldigt jobbigt och tråkigt, säger Nurettin Kuranli.

ANNONS

Det dröjde dock inte länge förrän en ljusglimt på himlen dök upp. Personer från området började hälsa på i butiken och beklaga vad som hänt. Rossös samhällsförening samt Rossös hembygdsförening startade upp insamlingar för att hjälpa till.

– Det är väldigt skönt att känna att man inte är ensam. Att det finns människor runt omkring som bryr sig, sa Nurettin Kuranli till STNB då.

Nu har insamlingarna varit igång i nästan tre veckor och fått en enorm respons bland Rossöborna. Samhällsföreningen har dragit in cirka 32 000 kronor medan hembygdsföreningen har fått in 42 000 kronor.

– Vi är väldigt tacksamma för Rossöbornas generositet. En har själv gett 10 000 kronor, men alla bidrag är välkomna och alla ger efter förmåga, säger Barbro Ottosson från Rossös hembygdsförening.

Egil Erstad som är ordförande i samhällsföreningen säger att det är imponerande hur Rossös invånare ställt upp. Han kallar det en positiv överraskning i det negativa.

– Det känns väldigt bra. Nurettin är en fantastisk man som verkligen står på. Han har hållit butiken öppen hela sommaren och förtjänar stöd, säger han.

Ett tredje stöd har kommit från sångerskan Charlotta Huldt. När hon fick höra om inbrottet bestämde hon sig för att anordna en stödkonsert. Den hölls 30 juli och var så välbesökt att hon fick hålla två konserter.

ANNONS

– Det var väldigt lyckat. Vi är beroende av varandra och vi behöver varandra. Folk har verkligen visat att Nurettin är viktig för Rossö, säger Charlotta Huldt.

Hon beskriver handlaren som en person som har kämpat på ett fantastiskt sätt och som har byggt upp ett stort förtroende på Rossö. Hon nämner att det inte är det enklaste att komma till en så liten plats och få en så god kontakt med bygden.

Han har lyckats på ett par år med sin personlighet och stora känsla för service, fortsätter hon.

15 000 kronor samlades in under konserten, vilket gör att det i nuläget finns närmare 90 000 kronor insamlat till Rossöhandlaren.

Nurettin Kuranli har svårt att greppa hur mycket stöd han fått. Han säger att alla människor har gett honom energin och lusten till att kämpa vidare med butiken.

– Det är inte de insamlade pengarna som är det viktiga. Det är att se allas välvilja. Vi är enormt tacksamma, säger handlaren på Rossö.

Han vet fortfarande inte hur det blir med ersättning från försäkringen. I det sista samtalet med försäkringsbolaget hade det låtit som att det kan bli någon slags ersättning, men att det ändå var osäkert.

ANNONS

– Jag väntar fortfarande på bedömningen. Det fanns ju inget larm och villkor är villkor. Jag ska troligen få veta mer inom en vecka, säger han.

ANNONS