Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

4633605
Granskning. Räkna med extra kontroller i Strömstad på torsdag. ARKIVBILD.

Stort pådrag på skärtorsdagen

Rännardagen i centrum på skärtorsdagen blir en stor polisinsats.

Polisens närvaro har varit förstärkt på Nordby shoppingcenter till följd av attacken i Stockholm. Även när det norska traditionella påskarännet äger rum i centrum på torsdagen, kommer de norska bilarna att möta minst lika mycket polis som tidigare år.

– Vi hade under den gånga helgen väsentligen förstärkt vår närvaro på Nordby shoppingcenter, som en följd av det fruktansvärda som hände i Stockholm, berättar kommunpolisen Sara Olsson för Strömstad Tidning.

– Vi har helt enkelt gått in för att polisen ska synas mer än vanligt.

Hon berättar att kraftfulla polisresurser tilldelas Strömstad också under rännardagen på torsdagen. Detta både som extra säkerhet efter terrordådet i Stockholm, men också för att påskarallyt brukar förses med fler poliser i centrum än vanliga dagar.

– Vi brukar oftast kunna mobilisera flera extra patruller hit, till då norrmännen kommer i bilkaravaner på skärtorsdag, säger gruppchefen Johan Hilding vid Strömstadpolisen.

Och framkomligheten i centrum kommer att vara begränsad i centrum, precis som den har varit de senaste åren under skärtorsdagen.

Kommunen är dock noga med att meddela, att centrum inte är avstängt för besökare och strömstadsbor som bor eller behöver uträtta ärenden i centrum. De kommer att kunna släppas igenom vid de bemannade avspärrningarna.

Men räkna i förekommande fall med långa väntetider. Biltrafiken kommer att vara avstängd utmed Badhusgatan och Södra Hamngatan i centrum.

I fjol kom omkring 5 000 norrmän till Strömstad för att fira skärtorsdagen. Systembolagen håller stängt, men besökarna brukar till en del vara förfriskad av medhavda drycker.

Bilarna, ofta gamla amerikanska bilar, rullar varv på varv runt i Strömstad, under några timmar på dagen. Traditionen har pågått sedan 1960-talet och har av polis beskrivits som en blandning av raggarträff och festival.

På senare år, då man bland annat stängt av en del gator i centrum, har det här raggarbesöket av hundratals norskregistrerade bilar lugnat ner sig något.

Förr i tiden kunde det komma 20 000 norrmän i bilar den här dagen och det ledde då oftare än idag till fylla och slagsmål. Polisen brukar fortfarande sätta in ett 50-tal personer för att möta invasionen.

Påskarännet

  • Skärtorsdag är norrmännen lediga, vilket troligen bidraget till påskarännet genom Strömstad.
  • Mellan 5000 och 7000 norrmän beräknas komma.
  • Också i Åre kommer bilburen ungdom från Norge i stora mängder under skärtorsdagen.
  • Vissa år har arrestlokalerna varit fyllda med fulla gäster från grannlandet under torsdagen.
  • Slagmål och misshandel är andra otrevligheter som brukar uppstå.
  • Men många Strömstadbor tycker också att besöket livar upp centrumet.