Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Tullen vid Svinesund pratar med bilist
Tullare stoppar bilist. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle vid Svinesund.

Storsmugglare fick ett års fängelse

En storsmugglare som åkte fast vid Svinesund med 23 000 liter alkohol i lasten har fått sitt straff fastställt till ett års fängelse. Det skriver Halden Arbeiderblad.

Det var en 41-årig man i en lastbil som stoppades av norska tullen på väg in i Norge vid Svinesund. När tullarna sökte igenom lasten fann de stora mängder alkohol. Det var 31 lastpallat med 22 680 liter öl och 270 liter starksprit. Sammanlagt utgör alkoholpartiet över 1,35 miljoner kronor i uteblivna avgifter till norska staten.

I oktober dömdes den 41-årige mannen till ett års fängelse i Haldens tingsrätt. Tingsrätten slog även fast att mannen skulle förbjudas att köra på norska vägar under en period på fem år.

41-åringen tyckte att straffet var för hårt och överklagade domen till Borgarting lagmannsrett, motsvarande hovrätten, som behandlade ärendet före jul. Rätten fastslog tingsrättens dom.

I domen pekar lagmannsretten på brottets samhällsfarliga aspekter.

"Det rör sig inte bara om statens förlust av stora avgiftsbelopp. Omfattande smuggelverksamhet undergräver det stränga norska regelverket för alkohol och tobaksvaror, som i hög grad är hälsopolitiskt motiverade. Starka allmänna hänsyn kräver att man måste reagera starkt. Utifrån den åtalades berättelse råder inget tvivel om att han utförde uppdraget för att tjäna pengar. Hans roll som kurir var nödvändig, och helt central för smugglarverksamheten. Införseln innebar en stor spridningsfara, bland annat till minderåriga", står det i domen.