Stormvindar svepte tag i Strömstad

Stormen Johanne svepte in över västkusten och skapade sjö och vågor i Kosterfjorden som slog sig in mot Torskholmen och hamnen. Samtidigt fick Sjöräddningssällskapet mycket att stå i. Klockan 13.30 nåddes man av ett larm om en båt som slitit sig loss.

ANNONS
|

Från västra Europa och vidare in över Danmark så nådde stormen Johanne på fredagen även Strömstad. Det var vid lunchtid till och med eftermiddagen som de värsta vindbyarna slog till.

– Det är absolut en storm på gång och med ett väldigt blåsigt väder mitt på dagen. Sen lugnar det ner sig under kvällen, säger meteorologen Per Holmberg på vädertjänsten Foreca, vid 13-tiden på fredagen.

Och nog hade han rätt. Stormvädret svepte längs hela västkusten och som var värst i Bohuslän. På Nordkoster vid 13-tiden på fredagen uppnådde vinden 20,3 meter per sekund tillsammans med riktiga stormbyar.

– Det är i Bohuslän det varit som blåsigast, säger Per Holmberg.

ANNONS

– Det finns risk för att träd fälls och att takpannor rasar från taken, säger han.

Förutom Color Line som ställde in samtliga avgångar mellan Sande-fjord och Strömstad på fredagen, så fortsatte Kosterbåtarna och Fjord Line köra sina båtar. Fjord Line-färjan som avgick från Strömstad klockan 12.00 blev dock försenad med förväntad ankomst klockan 18.00 på grund av vädret, när Strömstads Tidning pratade med färjans pressavdelning vid 17.30-tiden.

– Färjan blev liggande utanför Sandefjorden. Det hade inte varit möjligt att komma in i Sandefjordhamnen på grund av vädret. Vår beräknade ankomsttid var klockan 14.30, säger Gøran Kristensen, presskontakt på Fjord Line.

Några andra som fick känna på vindbyarna under fredagen var Strömstad gästhamn. Ute på en flytbrygga mot Skurveskär till, hade en tamp till en stor segelbåt på över 60 fot lossnat från fästet. Men som tur var höll dig sig ändå kvar vid fästet.

– I det här fallet var det en person som hade rest ifrån sin båt och inte hade möjlighet att ta sig hit. Men som tur var är det fortfarande lite säsong så andra båtar runtomkring såg detta. Och vi och andra gäster omkring kunde hjälpa till och förtöja båten ordentligt, säger David Nikkinen på gästhamnen i Strömstad.

ANNONS

Hur brukar ni i gästhamnen göra när det blir stormigt som nu?

– Oftast är båtägarna själva duktiga på att stärka upp sina egna båtar och är även hjälpsamma när de ser fara för andra båtar. I detta fall när vi fick ett meddelande så tar vi en extra titt. Men på väg ut så var andra redan där ute, säger han.

– Man märker att bland alla som har båt i Strömstad så har de flesta varit ute på bryggan i dag, säger David Nikkinen.

Klockan 13.30 tog Sjöräddningssällskapet emot ett larm från flera privatpersoner och Kosterbåtarna. En obemannad segelbåt hade då slitits från Killingholmen och var på väg upp mot grunt vatten.

Dick Schef, Christoffer Andersson, Jörgen Karlsson, Terry Bergqvist och Kåre Torstensson ryckte ut till med räddningsbåtarna Kersti Hydén och Roger Hansson. I drygt två timmar arbetade man för att lyckas bogsera segelbåten till Axelsson Marina.

– Det var inte helt enkelt eftersom det var väldigt grunt på ett ställe. Där var det alldeles svart intill oss. Sedan visste vi inte heller vem det var som ägde båten. Kustbevakningen har länge haft spaning på båten. Det var längesedan någon var ombord. Vi vet inte heller om den är stulen eller övergiven, säger Dick Schef.

ANNONS

Han var mycket nöjd över räddningsinsatsen som drog stort intresse. Många följde händelseförloppet från fastlandet.

– Det var en komplicerad bärgning. Bärgning är inte vår primära uppgift men nu lades det i knäet på oss från Kustbevakningen och vår operativa jour. Det var inte självklart hur vi skulle göra. Men det var kul att det lyckades och ingen kom till skada, säger Dick Schef.

ANNONS