Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Storm Color Line

Stormen Barbara drar in över Bohuslän

Nu kommer stormen Barbara. Flygplatser, tåg och vägar kan drabbas. – Det är svårt att säga hur farligt det här kan bli, säger meteorologen Lasse Rydqvist som varnar för flygande föremål och risk för nedfallna träd.

Stormen Barbara är på ingång och nu varnar väderinstitutet Foreca för trädfällning och föremål som kan flyga runt på grund av stormen. Det är Storbritanniens vädertjänst Met Office som har varnat för stormen som är runt hörnet. Den kommer att påverka Västsverige, men även resterande delar i Sverige till en viss del.

– Det är runt juldagen som det drar in regn och med det lågtrycket som drar in så blir det rätt blåsigt. Sedan på annandagen blir det rejäl blåsigt. Det kommer att bli blåsigt på många håll, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Dessutom varnar SMHI för Klass 1-varning inför julhelgen, då lågtrycket ger blåsigt väder med sydvästlig kuling som påverkar Skagerack, Kattegatt, Vänern, mellersta Östersjön, norra Östersjön, Bottenhavet, norra Kvarken och Bottenviken.

Det finns stor risk för stormbyar som kommer in över både Götaland och Svealand under sena kvällen på juldagen och håller i sig drygt två dagar fram.

– Det är risk för stormbyar, men det är svårt att säga hur farligt det här kan bli. Det finns också en risk för att det flyger runt lite lättare bråte och man bör hålla koll på trädfällning, det är inte helt omöjligt att det kommer att hända att det faller träd, säger han.

Stormen Barbara kommer se ut att avta runt den 28 december. Men hur mycket det kommer att blåsa är oklart i nuläget.

– Det är svårt att säga exakt vindhastighet. Men om det är risk för stormbyar så är vi uppe i 25 meter per sekund, så minst det kommer det att bli. Det här kan komma att påverka både bil- och tågtrafik. Om man ska iväg skulle jag rekommendera att ge sig av lite tidigare än tänkt, på grund av det här, säger Lasse Rydqvist och fortsätter:

– Ta de försiktigt när det är blåsigt och regnigt.

I övrigt ser det inte ut som om julen kommer att bli särskilt vit.

– Det ser inte ut att kunna bli snö, det är regn det handlar om. Det är en mild vinter och ser ut att bli en ganska barmarkig jul, säger han.