Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Storbeslag i norska tullen

44 000 burkar öl och 750 liter sprit. Så stort blev bytet vid norska tullpolisens jättebeslag i Svinesund.

Den 24 april stoppade den norska tullen en lastbil med en minst sagt suspekt last. Den polskregistrerade lastbilen som kört över Svinesundsbron stannades vid en rutinkontroll och innehöll 44 000 burkar öl och 750 liter sprit.

Det är sjätte gången i år som en lastbil fullastad med smuggelalkohol stannas i Svinesund, enligt Wenche Fredriksen, talesperson för norska tullverket.

– Det är vanskligt att säga om samma personer ligger bakom, det får polisens utredning avgöra. Men det är helt klart organiserat, säger Fredriksen.

Strömmen av smugglade varor över gränsen gäller inte bara alkohol. Cigaretter och kött, men även narkotika förs illegalt in i Norge via Svinesund. Wenche Fredriksen tror inte att smugglingen kommer minska framöver.

– Den förändras inte efter årstiderna utan är konstant, säger hon.

Vem eller vilka som körde lastbilen är inte känt men straffet kan bli ekonomiskt kännbart. Den 25-årige man som i februari dömdes för att ha försökt smuggla 115 liter brännvin, 480 liter öl och 2400 cigaretter till Norge via samma rutt, fick böta 35 000 kronor.

Den genomsnittliga norrmannen får i sig 6,03 liter ren alkohol om året. Om tillslagen fortsätter kanske den siffran sjunker med någon promille.