Socialnämnden vill samarbeta med föreningar om 18-åringarna

Socialnämnden i Strömstad vill använda statsbidraget för ensamkommande ungdomar som fyller 18 för att via föreningar ge dem möjlighet att bo kvar i kommunen. Socialförvaltningen ska nu söka kontakt med tänkbara föreningar och organisationer.

ANNONS
|

Socialnämnden ordförande Anna-Lena Carlsson (C) lämnade efter tisdagens möte besked om förslaget tillsammans med socialchefen Monica Birgersson.

Det är utarbetat på socialförvaltningen och nämnden sade på torsdagen ja till det i dess helhet. Det förutsätter dels att riksdagen säger ja till att kommunerna får bidraget, dels att kommunstyrelsen säger ja till att socialnämnden får hantera pengarna enligt förslaget. Riksdagen fattar sitt beslut 22 november, när höständringsbudgeten ska antas. Kommunstyrelsen har sitt nästa möte 6 december.

Bakgrunden är att många ensamkommande ungdomar fyller 18 år utan att ha fått svar på sin asylansökan. De tvingas då flytta från sina kommunala boenden till Migrationsverkets anläggningar,förlorar därmed sin sociala förankring och får ett avbräck i studierna. Med de statliga pengarna ska kommunerna kunna bereda dem möjlighet att stanna kvar. En del av dem får också via Migrationsverket tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna avsluta studier.

ANNONS

Kommunen får dock inte betala ut pengarna till enskilda individer. Därför har modellen med att gå via organisationer och föreningar uppkommit. De kan kvittera ut pengar från kommunen och sedan fördela dem till fadderfamiljer eller till boenden som drivs på annat sätt.

- Vi ska börja ta kontakt med tänkbara föreningar nu när nämnden givit klarteckensäger Monica Birgersson, socialchef.

Under arbetet med att forma förslaget har hon haft kontakt med andra kommuner som använder modellen och säger att bland annat kyrkan och Röda Korset är organisationer som varit aktiva på andra håll.

Hon har också kollat upp andra juridiska frågor, som att ungdomar som utnyttjar möjligheten att stanna i kommunen också har möjlighet att ändra sig längre fram och flytta till Migrationsverkets förläggning om de vill.

ANNONS