Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bild: Fredrik Sandberg/Andreas Olsson
Bild: Fredrik Sandberg/Andreas Olsson

Snabbare hjälp mot diffusa symtom

Patienter med ospecifika symtom har ofta fallit genom stolarna, men med hjälp av diagnostiska centrum får de nu hjälp fortare. En stor förbättring, enligt specialistläkaren Marcela Ewing.

I Västra Götaland finns fem diagnostiska centrum, ett av dem på Näl i Trollhättan. Patienter med symtom som inte går att härleda till någon specifik del av kroppen får här hjälp och diagnosticeras.

– Patienter kan ha symtom som viktnedgång, smärta, trötthet och avvikande blodprover, säger Marcela Ewing, specialistläkare i allmänmedicin och onkologi på regionalt cancercentrum väst.

Främst undersöks symtomen för att utesluta cancer hos patienterna.

– I åttio procent av fallen rör det sig om andra sjukdomar, säger Marcela Ewing.

Ett besked om cancer eller inte kommer oftast till patienten inom två veckor efter besök på det diagnostiska centret. Hur lång tid det tar innan en diagnos på annan sjukdom sätts kan variera.

Än så länge har ungefär 300 patienter fått hjälp genom de fem diagnostiska centrumen. Men Marcela Ewing tror att det kommer bli ännu fler de kommande åren.

– De har ju bara funnits i ett år ungefär, alla allmänläkare tänker nog inte på att de kan skicka personer dit än, säger hon.

Som hon ser det finns det två stora fördelar med de diagnostiska centrumen. Det ena är att cancer kan upptäckas tidigt, och behandlas i tid så att patienten kan botas. Det andra är att patienter som inte vet vad de lider av kan få en diagnos, och få hjälp.

– De ospecifika symtomen kan bero på allt möjligt, exempelvis inflammatoriska och reumatiska sjukdomar, säger Marcela Ewing.