Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/13
ANNONS ▼

Släpp kossorna loss – det är vår!

Gräset är mycket grönt kring Västeröd Gård. Luften är kylig men visst är det dags för kosläpp, förklarar gårdens ägare Thomas Gustafsson, medan besökarna strömmar till.

Kosläpp har han genomfört ”i 100 år” säger han, men det här är första gången hans kor släpps ur vinterhuset i samband med arrangemanget Kul på Hjul. Det gör att det sker kanske litet längre in i maj än vanligt, å andra sidan har vädret inte varit maj-likt. Det snöade på fredagen, men maskrosorna har börjat göra vitsipporna sällskap och en fågel kvittrar.

Elias Johansson från Uddevalla stämplar kontrollen på Västeröd medan han på min fråga svarar att han aldrig sett ett kosläpp förr. Han kommer från Uddevalla tillsammans med mamma Eva och tillsammans med Joakim Johansson från Bullaren åker de runt banan till olika begivenheter. För dem är det första gången, men Kul på Hjul har bullingarna för tredje året nu.

Barn lyfts upp vuxna axlar för att se, allas blickar är vända mot ladugården.

Thomas Gustafsson pratar kosläppsminnen med andra bönder medan han inväntar klockslaget. Det finns gott om händelser att återberätta, som hur man kunde se korna uppleva doften av gräs eller hur Bertil Gedda måste såga isär två av sina kor, sedan de fastnat i varandras horn. Det kan gå hett till också fredliga kor emellan, när de stått instängda en hel mörk vinter och ska befästa sin rangordning i det fria.

– Det var vildare förr, enas bönderna om.

När korna stått bundna under vintern var det hetsigare. Nu går de lösa även inomhus och har redan klarat av en del maktkamper.

Klockslaget vi väntar på är satt till 10.30. Thomas Gustafsson tidigarelägger ingenting.

– Jag vågar inte skramla med dörren i förväg, säger han.

Så kommer i alla fall Ögonblicket. Dörrarna öppnas, men en stund dröjer faktiskt de 50 mjölkkorna. Men så kommer de, en del lugnt lunkande, någon stannar på tröskeln och tar försiktigt in intrycken i världen utanför, andra krumbuktar och springer.

Marie Claussen hukar vid staketet med kameran i hand.

– Jag är en koälskare, förklarar hon.

Som djurskötare på Slänge Gård utanför Tanumshede tillbringar hon mycket tid med kor och har redan varit med om ett kosläpp i vår.

Hur skulle hon beskriva att det är att umgås med kor?

– Ren kärlek. Det bästa jag vet, säger hon och hälsar på en förbipasserande nyutsläppt.

En bit söderut längs Blågröna vägen (165:an) på Östad ligger Hantverkshuset, en självklar anhalt för de bilburna lördags- och vårfirarna. En trappa upp samsas Thorbjörn Fälldins minnesutställning med Ekomuseums Gränsen följer bäcken, som via ett antal livsöden från 1600-talet skildrar Bohusläns svenska historia, från Johan Casper von Cicignon, luxemburgare som tog värvning i dansk-norska hären på 1600-talet, till Odd Berg, född 1922 i Øyer, som berättar om norsk efterkrigstid. Under vägen möter man bland andra Strömstadsförfattaren Emilie Flygare-Carlén, stenhuggaren Karl Ivan Andreassen och Harald Gustavsson, kurir åt norska motståndsrörelsen.

Bertil Odehed, grebbestadsboende bulling, har hittat sin morfars bror, tulltjänstemannen Olof Martin Carlén i utställningen.

– Både han och morfar var gränsridare, berättar han.

Det innebär att de färdades längs med gränsen för att hålla uppsikt och ta upp tull. Färdmedlen var skidor, skridskor, båt och ben, arbetstiden dygnet runt, sju dagar i veckan.

– Morfar hade hela sträckan Vassbotten-Kornsjö, berättar Bertil, som läst morfaderns dagböcker.

 

Fakta: Kul på Hjul

Genomfördes 13 maj för tredje året.

Deltagarna åker bil till en rad stationer där föreningar, företag med flera visar sin verksamhet.

Bland stationerna i år: Traktormuseum på Naverstad, nybyggd bastu på Liveröd, utställning av skolplanscher på Tingshuset, information om fönsterrenovering hos Östängens Glasmästeri, information om solceller på Kampetorp, Holkekärrsnäs skans (minnen från beredskapstiden).

I Hantverkshuset fick besökarna märka ut var i Bullaren de skulle vilja bo. De flesta markeringarna hamnade längs sjöarna. Samma fråga kommer Centerpartiet att ställa på Rabbalshede marknad. Då gäller det hela Tanums kommun.