Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Körkärra
Kör flyttlass. Ismail Arab och Milad Barati kör flyttlass efter flyttlass från lägenheterna till uppsamlingsplatsen där första bussen står och väntar.

Sista flyttlasset från Hällestrands asylboende

Under måndagsförmiddagen bussades de sista personerna från Hällestrand vidare till andra asylboenden. "Vi vill stanna här, men vi kan inte göra nåt", sa Rasool Arab innan han klev på bussen.

Tillhörigheterna var packade i både sopsäckar och flyttkartonger. Vissa var klara sedan länge, andra hade inte ens börjat packa. Stämningen var avslappnad inför flytten, men några personer var väldigt tydliga med vad de helst vill:

- Vi vill stanna här, men vad ska vi göra? Vi kan inte göra någonting, sa Rasool Arab.

Rosemary Nalubega önskar ett permanent boende där de får stanna hela tiden fram till beskedet på sin ansökan om uppehållstillstånd.

- Det blir nya boenden hela tiden. Precis när man vant sig måste man flytta och våra vänner försvinner till andra ställen, säger hon.

Några av barnen roar sig i snön med att kasta snöboll, andra stannar inomhus och är otåliga. Det hala väglaget har försenat bussarna, framför allt den som Migrationsverket hyrt från Åmål.

När den första bussen anländer springer en två och ett halvt år gammal grabb ut i vägen.

- Kom, kom, säger och han vinkar lugnt fram bussen som om han inte gjort något annat.

Hans mamma ropar oroligt men till ingen nytta. Han är upptagen.

Inger Öberg som är god man tycks ha ett särskilt gott öga till grabben Siawash. När hon kommer springer han genast fram för att välkomna henne med en kram.

- Det är så trevligt här. De kommer springandes och alla ska kramas och kramas, vi har blivit som en stor familj, säger hon.

Siw Lundin är också god man och hon håller med:

- Jag har haft en basfamilj på sju personer, men jag har nog stöttat alla här. Varje gång blir vi bjudna på fika och mat. Vi har skrattat och gråtit tillsammans. Det kommer att bli tomt och tyst här nu.

På plats finns också Lena Martinsson (S), oppositionsråd, som hjälpt till och stöttat.

- Personalen, kommunen och stömstadborna har gjort en fantastisk insats. Nu börjar integrationsarbetet med de som bosätter sig i Strömstad.