Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Sinisha1
Konstnär. Sinisha Bozunovic har drivit Galleriet på Östra Klevgatan i fyra år.

Sinisha har siktet inställt på höga mål

Under 2016 blev Sinisha Bozunovic utsett till årets företagare och skapade pokalen till orienterings-VM. I år vill han få Strömstadsborna att lyfta blicken mot vårt kulturarv.

Det är en eftermiddag mitt i julruschen när jag möter upp Sinisha Bozunovic på hans galleri på Östra Klevgatan. Klockan har just slagit tre och skymningen sänker sig långsamt över Strömstad. Sinisha har precis kommit hit efter en biltur från sitt jobb som bildlärare på Tanumsskolan. Nu är han på sitt andra jobb. Galleriet öppnade för fyra år sedan och här spenderar han mycket av sin tid. Just nu är det en utställning med den italienska tecknaren Osvaldo Cavandolis serie Linus på Linjen som tar upp större delen av väggytan.

– Jag är en konstnär som öppnat upp ett galleri så jag känner mig väldigt privilegierad att jag kan ha det här, säger Sinisha när han satt sig till rätta bakom skrivbordet längst in i galleriet.

De allra flesta i Strömstad och Tanum känner nog till Sinisha, eller har åtminstone sett hans verk. Han står bakom skyltar och inredning till flera lokala restauranger och butiker, och han är också skaparen till den bronsåldersinspirerade skulpturen utanför Tanums shoppingcenter. Efter året som gått kan han även lägga VM-pokalsdesigner till sin meritlista. Vid årets orienterings-VM gick alla medaljörer hem med en statyett gjord av den Strömstadsbaserade konstnären.

En annan personlig höjdpunkt under året var utnämnandet till årets företagare.

– Det var översvallande att få den utmärkelsen. Du är företagare 24 timmar om dygnet så det kändes fantastiskt att få ett bevis på att man gör något bra, säger han där han sitter omgiven av konstböcker, tavlor och skulpturer.

Att prata med Sinisha är som att gå på upptäcktsfärd i konstens värld, alltid finns det någon nytt att visa och prata om. Konstintresset har alltid funnits där, ända sedan barndomsåren i Kroatien. Till Strömstad kom han sommaren 1991. Först var det tänkt att vara en semester men under tiden han var här bröt Balkankriget ut och Sinisha blev kvar. Han minns sin första tid i Strömstad med värme.

– Jag kommer ihåg att jag gick ner till hamnen en sommardag och det var massor av folk och båtar. Det var karnevalsstämning i Strömstad då, berättar han.

Men nu, efter 25 år i staden, tycker han att Strömstad förändrats. Högsäsongen blir kortare och de som kommer hit har andra intressen än tidigare.

– Mitt intryck är att det är färre kvalitativa turister som kommer till Strömstad i dag. De flesta som kommer hit är här för att handla och sedan åker de igen. Vi har förlorat många av de turisterna som vill uppleva saker i staden.

För att råda bot på den här utvecklingen menar Sinisha att vi måste ta vara på det kulturarv som finns uppe i norra Bohuslän, och då tänker han framför allt på hällistningarna och lämningarna från bronsåldern.

– När jag kom hit hade jag ingen aning om att det fanns, trots att jag studerat konsthistoria. Jag blev helt frälst när jag fick reda på det.

Han lyfter Vitlycke museum som ett bra initiativ men efterlyser mer.

– Vi måste lyfta kulturarvet till en helt annan nivå.

För hans egen del är planen att bygga 15 till 20 meter höga skulpturer längst E 6. Ett monumentalt verk som kan locka in människor till både Strömstad och Tanum.

– På sikt kan det leda till att folk som bara åker förbi på E 6:an faktiskt kommer in till Strömstad. Vi måste visa dem vad vi har att erbjuda.

Vid sidan av hällristningarna lyfter han också andra delar av traktens kulturarv, bland annat den hantverkstradition som finns här.

– Det finns enorm kompetens när det gäller hantverk i Strömstad. Vi måste se till att den får synas, säger Sinisha.

Idéerna är många och projekten likaså. När vi avrundar intervjun har det blivit beckmörkt utanför galleriet. Under samtalet har det då och då kommit in nyfikna besökare som kikat på utställningen och ställt frågor om priser och konstverken. Frågor som Sinisha tålmodigt har besvarat. Nu blir sista frågan från min sida – vad det är som driver honom? Svaret, det är lika självklart som enkelt.

– Som konstnär har jag en väldigt stark längtan att lämna någonting efter mig.

Fakta: Sinisha Bozunovic

  • Föddes 1966 i Kroatien, dåvarande Jugoslavien.
  • Flyttade till Strömstad 1991.
  • Driver ett galleri i centrala Strömstad och ett i Tanums shoppingcenter.