JOURBIL. Nu har Norra Bohuslän återfått sin single responder nattetid. Men kommunens politiker vill ha en fysisk mottagning även nattetid.
JOURBIL. Nu har Norra Bohuslän återfått sin single responder nattetid. Men kommunens politiker vill ha en fysisk mottagning även nattetid.

Single responder-bilen rullar igen

Nu rullar single responder-bilen igen. Jourbilen som ersätter nattjouren i Norra Bohuslän startar efter nästan tre månaders uppehåll igen i dag måndag.

ANNONS
|

Enligt Nu-sjukvårdens tidigare beslut skulle verksamheten göra ett uppehåll under sommarmånaderna och vara i drift igen 1 september men ambulansverksamhetens chef Björn Kalin låter den starta några dagar för tidigt.

– Folk är tillbaka från semestrarna så det fanns möjlighet till det, förklarar han.

Lösningen med en single responder, bemannad med en sjuksköterska, som är specialdestinerad för att betjäna Strömstads och Tanums kommuner nattetid är ett försök.

– Om inget ändras rullar den året ut nu, säger Björn Kalin.

Bilen kan larmas ut av sjukvårdsupplysningen 1177 om personalen där anser att en bedömning av en patient behöver göras och inte kan vänta tills vårdcentralen öppnar. Bilen har i stort samma utrustning som en ambulans men transporterar inte personer. Det finns ingen läkare med, men sköterskan har möjlighet att koppla upp sig mot läkare på akutmottagningen.

ANNONS

Sommaren utan bilen har fungerat bra, summerar Björn Kalin.

– De singel responder-uppdrag som funnits har kommit under relativt lugna perioder och vi har kunnat hantera dem med ordinarie ambulanspersonal.

ANNONS