Showtime för Kulturskolan

Dansen är Kulturskolans största genre och dagarna kring denna sista adventshelg intensiva. Det är julshowstid. Strömstads Tidning var med vid premiären.

ANNONS
|

Det är mörkt och stilla i gymnasiets aula när det bara är minuter kvar till showdags. Men genom dörren kan man ana sorlet av anländande publik. Klasser från Valemyr, Odelsberg och gymnasiet ska snart fylla bänkraderna.

– Kan någon springa mer med kjolarna, undrar en röst i mörkret och tyll med paljetter vandrar från en hand till annan för att hamna på rätt kroppar.

Så är det igång. Skolföreställningarna är litet mindre omfångsrika än den ni får se om ni går på dagens offentliga uppvisning, när också de allra yngsta dansarna, från fem år, är med. Men deltagare från årskurs fyra till gymnasiet räcker långt för att fylla scenen med rörelse och publikmedvetandet med intryck.

ANNONS

De stora showerna brukar ha ett tema och årets är Drömmar.

– Vi har haft alla möjliga under årens lopp, som ”film” eller ”jorden runt”. Nu ville vi ha något helt annorlunda och spånade fram ”drömmar”, berättar dansläraren Nina Sire.

– Det finns så mycket man kan göra med det. Det blir ett fritt spann.

Det gör det. Man kan skapa en sagoaktig stämning, som med den lilla vitklädda ballerinan, omgiven, omsluten och uppburen av tuffare moderna dansare. Man kan låta mardrömmarna härja. Man kan med Laleh manifestera sin dröm och sitt beslut att bara vara sig själv. Man kan drömma om att gängen ska sluta bråka. Och man kan drömma om att bli dansare.

Kulturskolan satsar på sina shower. I år kompletteras det sceniska med korta videosekvenser och det finns ett inslag av skuggdans. Det är genomarbetat, från koreografin, till steget, till kostymen, till ljuset och ger ett professionellt intryck. Det måste vara guld värt för unga kulturskoleelever att få delta i formandet av en medveten helhet, en erfarenhet att ha med sig ut i det fortsatta livet, helt oavsett om det blir ett liv på scenen eller inte.

Så är publiken nöjd också.

– Det är jätteduktiga, säger Anki Andersson, lärare på Odelsbergsskolan, på väg ut efter föreställningen.

ANNONS

– Coola färger och smink, tycker Robin Rydén, elev i sexan på samma skola.

I foajén möter jag dansarna Tuva Gille, Sara Maxharraj och Felicia Araos från dansgrupperna Cerise och Lime, som har kort paus innan nästa föreställning startar. De är också nöjda.

– Det kändes litet nervöst först men det blev bra, säger Tuva.

Nu har de några minuter att pusta på, sedan är det dags för nästa föreställning. Upp mot ingången kommer redan en samlad klass vandrande från någon av låg- och mellanstadieskolorna, på väg att ta del av årets julshow.

Fakta: Julshowen

På scenen: Kulturskolans dansare, som mest 300

Plats: Gymnasiet

Tema: Drömmar

Publik: har dansats för skolelever, i eftermiddag offentlig föreställning

ANNONS