Förstörd kontroll. Arrangörerna har upptäckt ett antal förstörda stolpar längs orienteringsbanan i Strömstad.
Förstörd kontroll. Arrangörerna har upptäckt ett antal förstörda stolpar längs orienteringsbanan i Strömstad.

Sabotage på nytt friskvårdsprojekt

Orienteringsaktiviteten, "Stolpjakten – friskvård med karta", hann knappt starta innan ett antal kontroller blev mål för skadegörelse.

ANNONS
|

Inför premiären den 1 november hade funktionärer placerat ut totalt 40 stolpar i Strömstadsområdet. Antalet registrerade deltagare går också stadigt uppåt. Men friskvårdsprojektet, som arrangeras av Strömstads kommun, VM-föreningen WOC och Idefjordens SK, har dessvärre råkat ut för ett bakslag i form av att någon eller några saboterat ett antal kontroller, tillika stolpar, på banan.

– Det är jäkligt tråkigt. De drar upp och slänger iväg stolparna tio meter bort. De river även av pappret med koderna. Vi får ta in vilka stolpar det rör sig om, och sedan får vi åka ut för att sätta upp nya, säger Rune Kristiansen, medlem i Idefjordens SK.

ANNONS

Han berättar att förstörelsen av stolparna påbörjats ett par dagar innan starten.

– Ja, egentligen så upptäckte jag det rätt tidigt. Och det är på gångvägar mellan bostadsområden, där kontrollerna ligger synligt. Det är inget problem med stolparna som ligger lite mer gömda.

– Det här är inte alls roligt. Vi får lära oss av det här, eftersom det är första gången vi arrangerar Stolpjakten. Samtidigt är tanken att de enklare stolparna är till för rullstolsbundna; att de ska kunna sitta kvar och titta på kontrollerna. Vi tittar i stället på att flytta dem till i närheten av butiker, säger Rune Kristiansen.

Sabotaget i Strömstad är dock inte unikt. Även i andra orter har arrangörer av Stolpjakten varit med om liknande scenarion.

– Nej, det är inte unikt för Strömstad. Det är ett bekymmer som de har i andra städer också, säger Rune Kristiansen.

Nu arbetar arrangörerna i Strömstad vidare för att ersätta de skadade stolparna.

– Det är tanken att vi ska göra. Vi har extra lappar som vi kan klistra på om det är de som är förstörda. Då får vi skriva koderna och stolpnumret för hand. Vi har extrastolpar och vi får sätta upp dem när vi hör att de är borta. Vi får verkligen hoppas att det inte fortsätter.

ANNONS

Skadegörelsen är inte polisanmäld.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS