Venezuelas president Nicolás Maduro besökte nyligen Ryssland och president Vladimir Putin.
Venezuelas president Nicolás Maduro besökte nyligen Ryssland och president Vladimir Putin.

Ryssland lättar på Venezuelas skuldbörda

Ryssland har gått med på skuldlättnader för Venezuela. Uppgörelsen kommer sedan Caracas ställt in miljardbetalningar efter fyra års recession och en allt djupare statsfinansiell kris.

ANNONS
|

Venezuelas statsfinansiella kris har gått in i ett akut skede, där betalningar har börjat ställas in och ratinginstitut har slagit larm.

Läget har blivit allt kärvare sedan USA i somras skärpte sanktionerna mot Venezuela. Sedan dess är det förbjudet för amerikanska medborgare att köpa nya obligationer från krislandet, vilket gör det svårare för Venezuela att ta nya lån för att betala av gamla lån.

Maduro stärkte greppet

Dessutom har ett stort antal ledande politiker i Venezuela svartlistats av USA, anklagade för narkotikabrott och korruption.

Landets hårt pressade ledare Nicolás Maduro, som stärkte greppet om makten i krislandet med ett omstritt val till ett nytt konstituerande parlament i somras, har vänt sig till Moskva för att få hjälp.

ANNONS

Det avtal med Rysslands regering som nu har skrivits på innebär att Venezuela får tio år på sig att betala tillbaka ryska lån från 2011 på sammanlagt 3,15 miljarder dollar. De första sex åren blir betalningskraven minimala, enligt Rysslands finansdepartement.

Förutom de justerade löptiderna på lånet har Venezuela inte begärt någon hjälp från Ryssland, enligt Dmitrij Peskov, talesperson för den ryska regeringen.

Kinas utrikesdepartement bekräftar samtidigt att Peking räknar med att Venezuela, trots det kärva läget, kommer kunna hantera sitt skuldberg.

Ställt in betalningar

Ratinginstituten Fitch och S&P Global har i veckan sänkt både Venezuelas och det statskontrollerade oljebolaget PDVSA:s kreditbetyg till vad som kallas "selektiv betalningsinställelse" på kreditmarknaden. Betyget innebär att landet har ställt in vissa skuldbetalningar, men valt att leva upp till åtaganden gentemot andra långivare.

De sänkta kreditbetygen kommer sedan det blivit känt att Venezuela skjutit upp återbetalningar av obligationslån på sammanlagt 200 miljoner dollar.

Venezuelas så kallade skräpobligationer ger rejält med avkastning för hedgefonder och andra spekulanter, om de får betalt. Ränteläget på lånen ligger cirka 50 procentenheter över motsvarande statspapper från länder som USA.

TT-Reuters
Källa: Skuld på 1260 miljarder kronor

Venezuelas utlandsskuld beräknas uppgå till cirka 150 miljarder dollar, motsvarande 1260 miljarder kronor. Omkring 30 procent handlar om utländska lån till landets statskontrollerade oljebolag PDVSA och cirka 15 procent, eller 23 miljarder dollar, handlar om lån från Kina.

Venezuelas ekonomi beräknas i fjol ha krympt med cirka 15 procent och ytterligare 10 procent i år samtidigt som inflationen antas vara uppe på fyrsiffriga procenttal mot slutet av året.

Under nästa år ska Venezuela enligt gällande låneavtal amortera av cirka 9 miljarder dollar på sin statsskuld.

Källa: Internationella bankföreningen (IIF)

ANNONS