Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Narkotika Wenche Fredriksen 1
Tullchef. Wenche Fredriksen om de stora beslagen av öl och hasch under 2016.

Rekordbeslag vid gränsen

Norska tullen vid Svinesund har aldrig tidigare beslagtagit så mycket öl och hasch som under 2016.

Under fjolåret beslagtog norska tullen vid Svinesund sammanlagt 235 882 liter öl. Det är nästan en fördubbling jämfört med året innan. Det skriver Halden Arbeiderblad.

Dessutom var det en stor ökning även i mängden starksprit. Tullen beslagtog 20 959 liter starksprit 2016, jämfört med 12 873 året innan.

– Det som var nytt i fjol var att det var flera lastbilar som var helt fulla av alkohol. Det största beslaget vi gjorde i fjol var på 24 000 liter, det var en lastbil som var ordentligt fullastad, säger Wenche Fredriksen, tullchef vid Svinesund, till Halden Arbeiderblad.

Väldigt mycket av alkoholen kommer från Östeuropa och det som blir stoppat vid Svinesund är förmodligen bara toppen av isberget, enligt tullen.

Ölmängderna är inte det enda rekordet som noterades vid Svinesund i fjol. För första gången beslagtog tullen sammanlagt över ett ton hasch. Vid ett tillfälle i mars hittade tullarna hela 639 kilo hasch gömt i en lastbil.

Tullen stoppade också stora mängder amfetamin vid gränsen, 152 kilo – men det var inte lika mycket som 2015 då man beslagtog 193 kilo amfetamin.

– Siffrorna ändrar sig från år till år och det har väl att göra med efterfrågan på marknaden. 2015 var det amfetamin, i fjol var det hasch, tidigare har det varit heroin, säger Wenche Fredriksen till Halden Arbeiderblad.

Enligt henne har den ökade kameraövervakningen vid gränsen, som gör att tullen kan se trafiken på egna skärmar, gjort stor nytta.