Tullen gjorde 37 498 beslag i fjol - en ökning med 2 500 från året innan.
Tullen gjorde 37 498 beslag i fjol - en ökning med 2 500 från året innan.

Rekord i antal tullbeslag 2017

Norska tullen har aldrig gjort så många beslag som under 2017. Det har bland annat varit en kraftig ökning i smugglingen av alkohol och narkotika.

ANNONS
|

Efter att antalet tullbeslag under flera år legat kring 35 000 per år, ökade de markant under 2017. Under förra året gjorde norska tullen 37 498 beslag, att jämföra med 34 901 året innan.

Det sattes rekord i antal narkotikabeslag under det gångna året. Tulldirektör Øystein Børmer kommenterar uppgången:

– internet har gjort det lätt att beställa narkotika, läkemedel och dopingmedel. Vi gör dagligen flera beslag av narkotika och läkemedel i postförsändelser. De senaste åren har det också varit en kraftig ökning i beslag av lugnande medel, säger han.

Något som ökar är de så kallade syntetiska drogerna, som kan vara 50 till 10 000 gånger kraftigare än vanlig narkotika. De kan vara direkt dödliga även i små mängder.

ANNONS

– Jag är bekymrad över att folk leker med sin egen hälsa för att berusa sig, säger Øystein Børmer.

Han oroar sig också för tullarnas säkerhet i sammanhanget.

– Till följd av de nya och farligare typerna av narkotika måste vi följa andra förhållningsregler än tidigare för att tillvarata tullarnas säkerhet.

Norska tullen har aldrig beslagtagit så mycket öl och starksprit som under 2017. Vinbeslagen har fördubblats jämfört med 2016. Under året har norska tullen i snitt stoppat nästan 2 000 liter alkohol vid gränsen varje dag.

– Vi ser att professionella aktörer smugglar allt större mängder alkohol. Med hjälp av bland annat våra kameror vid gränsen har vi upptäckt omfattande alkoholsmuggling under 2017, säger Øystein Børmer.

I fjol stoppades 16 laster med över 10 000 liter öl vardera. I början av december gjordes det största ölbeslaget någonsin då tullen stoppade två lastbilar med totalt 45 000 liter öl.

– Utvecklingen går i flera riktningar. Å ena sidan blir smugglarna mer och mer professionella. Vi se välorganiserade kriminella som opererar med stora volymer. Samtidigt har vi den ökande näthandeln med narkotika och läkemedel, med många mindre försändelser. På toppen av detta har vi generellt ökade varuströmmar över gränsen. Detta sätter Tolletaten under press, säger Øystein Børmer.

ANNONS

Det är inte säkert att det är ökad smuggling som ligger bakom rekordet – kamerorna vid gränsen är ett nytt inslag som hjälper norska tullen att stoppa fler.

– Den satsningen är en viktig del i beslagsrekordet, säger Øystein Børmer.

ANNONS