Näringsminister Mikael Damberg (S) lättar på Vattenfalls vinstkrav. Arkivbild.
Näringsminister Mikael Damberg (S) lättar på Vattenfalls vinstkrav. Arkivbild.

Regeringen sänker vinstkrav på Vattenfall

Sol och vind är inte lika lönsamt, men möjligtvis tryggare än kol. Därför sänker regeringen vinstkraven på statliga energijätten Vattenfall.

ANNONS
|

Kolet är borta och kärnkraften står inte särskilt högt på agendan. Efter mångmiljardfiaskot med nederländska Nuon, kraftigt fallande elpriser är det nya tider för Vattenfall, vars nya investeringar numera mest görs på vind, vatten och elnät.

Inga vinstmaskiner

Men sol och vind är inga kassakor, det är långa investeringshorisonter innan det ger pengarna tillbaka. Därför justerar regeringen Vattenfalls finansiella mål och sänker avkastningskravet – mål som till följd av de senaste årens finansiella problem ändå inte nåtts. Formellt tas beslutet på en kommande extra bolagsstämma 12 december.

- Det gör vi för att vi ser att bolagets investeringsplan har förändrats. Man investerar i dag mer i förnybar energi, nätverkslösningar, inte i de här riskfyllda energislagen som kol eller kärnkraft. För att möjliggöra de investeringsplanerna har vi sänkt avkastningskravet något för det är mindre risk i de här investeringarna, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

ANNONS

Höjt utdelningsmål

Samtidigt höjs utdelningsmålet, så sammantaget är bedömningen att staten ska kunna plocka ut samma belopp i utdelning som tidigare.

- Vi räknar med att över tid få lika mycket tillbaka från Vattenfall till staten, säger Damberg.

Men Damberg vill inte sänka vinstkraven ytterligare för att driva Vattenfall än mer aggressivt mot en grön omställning eller för att bromsa de hårt kritiserade, kraftiga höjningarna av elnätsavgifterna. Affärsmässigheten är fortsatt viktig för att kunna ha råd med kommande investeringar.

- Vi kommer inte ha några låga krav på Vattenfall, säger han.

Några planer på att sälja Vattenfall finns inte alls hos regeringen, enligt Damberg.

TT

Fakta: De nya målen

Vattenfalls nya finansiella mål som ska klubbas på en extra bolagsstämma 12 december innebär:

Avkastning på sysselsatt kapital sänks från nio procent till åtta procent.

Utdelningsmålet höjs från intervallet 40–60 procent till 40–70 procent av vinsten efter skatt.

Källa: Regeringen

ANNONS