Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Pelle Olausson mountainbike 2
Tjärndalen. Pelle Olausson på den redan existerande stigen. I närheten kommer MTB-parken att anläggas.

Park redo att ta form – men bidrag behövs

Sedan flera år tillbaka har ­arbetet att anlägga en mountainbike-park i Tjärndalen pågått. Arbetet har gått framåt och förhoppningen är att det ska hända en hel del redan innan sommaren.

Biking Strömstad är namnet på cykelprojektet, som Lagunen, Strömstads Cykelklubb och Strömstads kommun ställt sig bakom. 

Arenan i Tjärndalen där de olika mountainbikebanorna ska byggas ska heta Lagunen Bikepark. Det är Lagunen Camping som ska stå för kostnaderna, men man söker också EU-bidrag via Jordbruksverket.

I nästa vecka ska Pelle Olausson, ägare av Lagunen camping och engagerad i Strömstads Cykelklubb, presentera projektet muntligt för Jordbruksverkets Leadergrupp som tar beslut om bidragen.

– Jag tycker ju att vi uppfyller kriterierna men ingenting är klart än. Om inte det ekonomiska stödet blir tillgängligt för oss, då faller ju medfinansieringen sammantaget och samarbetet med kommunen måste kanske göras om, säger Pelle Olausson.

Enligt Pelle Olausson är oddsen att få bidrag starkare när tre aktörer samarbetar, en privat (Lagunen camping), en förening (Strömstad Cykelklubb) och kommunen.

När man fick vetskap om att det fanns pengar att ansöka om växte projektet och ambitionerna. Vilket också kan medföra att arbetet försenas då det är mer som ska göras. Dessutom har man haft otur med vädret.

– Vi hade hoppats på en vargavinter så att marken hade varit hårdare. När man ska ut på den ängen med tunga lastbilar och material krävs motstånd i marken för den lyftkraft som behövs, säger Pelle Olausson.

Det är Strömstads kommun som äger marken och något bygglov behövs inte. Dränering är redan gjord.

– I det här fallet handlar det om att flytta landmassa så som jord och grus, säger Pelle Olausson.

När projektet är helt klart är det meningen att det bland annat ska finnas en Cross Country-slinga, MTB 8:an. Cross country är den största tävlingsformen inom mountainbike och ingår i OS-programmet. I somras tog svenskan Jenny Rissveds OS-guld i just den tävlingsformen.

– Vi hoppas att det kan locka unga cyklister. Det här projektet är mer än bara en anläggning. Kan vi få unga att cykla har vi fått dem till att använda ett miljövänligt transportmedel, samtidigt som man har kul och rör på sig, säger Pelle Olausson.

Närmare sommaren hoppas han att någon typ av bana ska finnas tillgänglig för cykelsugna. Men enligt den tidsplan som är lagd ska invigningen ske vid våren, eller sommaren 2018.

Om hela planen blir verklighet beräknas kostnaden uppgå till 1,3 till 1,4 miljoner kronor.

Fakta: Om cykelparken

Cross country-slinga: Här tar man sig runt över en stocktrappa, ett stelfält och serpentinsvängar, bland annat.

Dirt och Pump-track: Banan kan liknas vid skidsportens Skicross och inspireras av skateboardvärlden. Stora likheter kan också dras till motocross. Här hanlar det om högrre fart, med backar och hopp.

Markerade och digitala leder: Smala stigar som ska markeras ut för besökare som vill cykla i terräng längs med landskapet. Målet är att bygga upp en elektronisk databas över alla cykelstråk.

Grillplats, cykeltvätt och utegym: I parkens mitpunkt ska det bland annat finnas grillplats och cykeltvätt. Och för att förstärka Tjärndalen som ett motions- och friskvårdsområde vill man också bygga ett utegym.