Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

orvelin_ulf_palm_2628
Talesman. Ulf Palm är en tung administrativ medarbetare i Orvelin Group AB.

Orvelinarna går in i Tanumsaffären

Det blir finansgruppen Orvelin Group som tar över 45 procent av Tanum Shoppingcenter, där Olav Thon Gruppen nu är största ägare.

Orvelins har på 16 år gjort en kometkarriär i fråga om att expandera handeln i norra Bohuslän. Också när det gäller ett av Skandinaviens största handelområden, Nordby Shoppingcenter, äger familjen Orvelin 45 procent och Olav Thon Gruppen 55 procent.

Det centrumet invigdes sommaren 2004 och har sedan byggts ut efter hand.

– Vi tillträder ju inte formellt i Tanum förrän nästa vecka. Men det är riktigt att affären är i hamn, säger Ulf Palm som under många år nu varit affärsgruppen Orvelin Groups talesman.

Bröderna Orvelin började sin bana med att sälja godis, läsk och tobaksvaror på Svinesund, vid norska gränsen och de är fortfarande aktiva även på det "gamla" köpområdet.

Men det stora området som hela tiden verkar växa är Nordby Shoppingcenter några km från gränsen, lite närmare Strömstad.

Sedan Orvelin Group AB bildades på hösten 1994 har man ökat i lagom takt hela tiden. 2015 hade bolaget en miljard kronor i aktiekapital och en omsättning som i dag är avsevärt högre än en miljard.

Bröderna Orvelin tillsammans med den norske fastighetsmiljardären Olav Thon blir en ekonomiskt sett bastant köpare av shoppingfastigheten i Tanum.

– Nu ska vi diskutera hur detta ska läggas upp, sade Ulf Palm på onsdagen ifrån bilen när han var på väg till Tanumshede.

– Det är ju självklart att vi kommer att förändra något för att få ordning på affärerna där. Men vad det kan bli vet vi inte riktigt ännu. Och att berätta idéer i förväg kan ju feltolkas, så vi väntar med det, säger Palm.

Förre ägaren Kenneth Myrvold sade en gång, att det behövs fler norska kunder för att invånarna i Tanum inte är tillräckligt många för stora Tanum Shoppingcenter?

– Det var nog en riktig bedömning. Men man kan ju dra kunder från andra håll också.

Och sedan har ni som giganter i branschen många affärskontakter och affärskedjor att tala med. Kanske måste utbudet förändras?

– Kanske det. Både vi och Olav Thon har ju stora kontaktpaket. Vi ska utveckla verksamheten i Tanum. Du får återkomma om någon tid när vi vet lite mer.

Bröderna Orvelin har erfarenhet av handel också ibland annat värmländska Töcksfors, Eda och Charlottenberg.

Omsättningen vid Nordby Shoppingcenter var 2015 drygt fyra miljarder kronor. Omsättningen vid Tanum Shoppingcenter var samma år 400 miljoner kronor.

 

Orvelin Group

Har ett moderbolag i Luxemburg: Frenic SARL

Orvelin Group AB registrerat i Strömstad

Orevelin Investment Ltd finns på Malta

Har i sin tur dotterbolaget Orvelin Trademark Ltd

Gruppen äger eller delägare därutöver mellan 20 -30 olika bolag

Man äger ett stort antal hyresfastigheter i Strömstad, Skee, Tjärnö, Färgelanda, Malung, Sälen, Åmål, Chalottenberg, Mellerud, Bengtsfors, Kiruna - allt enligt en sammanställning från 2013.