ska granskas. Båtvikenplanen vidare till granskning.
ska granskas. Båtvikenplanen vidare till granskning.

Oenigt beslut om planen för Båtviken

Majoriteten i miljö- och byggnämnden fick igenom plan­förslaget till granskning efter votering som utföll med 5–4 i majoritetens favör.

ANNONS
|

Under torsdagen hade miljö- och byggnämnden sammanträde. På agendan stod då bland annat ärendet om att godkänna planförslaget för Båtvikenplanen för granskning. Inte helt oväntat, och likt tidigare gånger, fick majoriteten igenom sin linje efter votering, som utföll med röstsiffrorna 5–4. Miljö- och byggnämndens ordförande Bengt Bivrin (MP), var inte heller förvånad över resultatet.

– Det gick som förväntat och majoritetens linje vann. Varje gång det här ärendet varit uppe i nämnden har oppositionen argumenterat för att lägga ner planarbetet – och vi har då röstat ner det. Det är inga konstigheter. Nu ska detaljplanen ut på granskning. Först ska det granskas av allmänheten och andra myndigheter. Först därefter ska den tillbaka till antagande, säger Bivrin.

ANNONS

Vad tror du att granskningen kommer att sluta med?

– Jag hoppas att de som har fått sina synpunkter tillgodosedda är nöjda. Framför allt är det rätt så många som haft synpunkter som önskar att få dem tillgodosedda.

Oppositionsledamoten Siwert Hjalmarsson (M), är inte heller förvånad över resultatet, men är ändå mycket kritisk till hur ärendet hanteras.

– Här talar man om att man har för lite folk på planavdelningen för att göra vettiga planer för bostäder. I stället startar man igång en plan som inte tillskapar några nya bostäder. Vad är det för prioritering? Det är slöseri med vår tid som ska läggas på något vettigt. Det är helt vansinnigt det som de håller på med, säger han.

Siwert Hjalmarsson förväntar sig att det är många som kommer att överklaga.

– Ja, det är väldigt många som kommer att överklaga och en hel del av dem är riktigt duktiga på det. Jag tror att de kommer att sköta det på ett bra sätt. Jag tycker att man har på sig skygglapparna när man tar beslutet. Jag är inte förvånad över resultatet ... jag är faktiskt inte förvånad över något tokigt längre i det här ärendet. Majoriteten har ett hästjobb framför sig med alla överklaganden.

ANNONS

Fakta: Båtvikenplanen

2004: Miljö- och byggnämnden ger bygglov för ett fritidshus på Kebal 1:33. Beslutet överklagas men byggnadsarbetet påbörjas.

2006: Länsstyrelsen upphäver bygglovet. Rivningsbeslut tas. Det preskriberas i oktober 2016.

2015: Nämnden beslutar med knapp majoritet att starta ett planarbete för Kebal 1:33 och 18 andra fastigheter i Båtviken. Initiativet kom från början från ägarna till Kebal 1:38. Planförslaget finns utställt i kommuncentret i Stadshuset och på Stadsbiblioteket.

2016: Planförslaget godkändes för samråd i november. Det har gått igenom sju remissinstanser, samt att 27 sakägare och övriga enskilda har yttrat sig.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS