Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Centrumplanen vy över hamnen 2
Lever på handeln. Den norska kronans värde har stor betydelse för Strömstad.

Norska kronraset hot mot gränshandeln

Efter att ha stigit i jämn takt under 2016 rasade plötsligt den norska kronans värde i går. Det betyder att norska kunder i Strömstad och Nordby får mindre för sina pengar.

Den norska kronan rasade kraftigt under fredagen. Man får gå tillbaka till september 2016 för att hitta lägre kurs.

Norska kronans värde jämfört med den svenska har stor betydelse för gränshandeln – ett sämre värde för den norska kronan gör att det blir dyrare för norska kunder att handla i norra Bohuslän.

– På kort sikt spelar nog detta mindre roll, om det är en tillfällig svängning. Men blir det en varaktig nedgång för norska kronan är det negativt för all gränshandel. Men man får vänta och se tills de har analyserat bakgrunden till det hela – hänger det ihop med oljepriset kan det vara oroande. Men vi inom gränshandeln är vana vid att det svänger, säger Conny Andersson, ordförande i köpmannaföreningen i Strömstad.

Norsk ekonomi har under flera år tyngts av sjunkande oljepriser och minskade investeringar i oljesektorn, och under 2015 var tillväxten den svagaste sedan finanskrisen. 2016 såg däremot en uppgång och ekonomiska prognoser från IMF har visat på en återhämtning som beräknas fortsätta under 2017.

Det norska kronraset behöver i sig inte vara till nackdel för den norska ekonomin – det kan tvärtom vara positivt för exporten. Och för de norska handlarna i Oslotrakten och Östfold kan det vara positivt om färre norrmän åker över gränsen för att handla.