Näsingemannen ska återskapas

Nu har den berömda brittiska experten Caroline Wilkinson varit i Göteborg och scannat det oidentifierade kraniet som hittades i Näsinge sommaren 2014.

ANNONS
|

Det var i slutet av augusti 2014 som två personer var ute och plockade svamp i Näsinge och fann ett mänskligt kranium. De larmade polisen, som spärrade av området och hittade ett nästan fullständigt skelett. Det framgick så småningom under utredningen att det var kvarlevor efter en 42-årig man, möjligen med östeuropeiskt ursprung.

I jakten på mannens identitet har mordutredarna anlitat den brittiska experten Caroline Wilkinson. Hon är ett känt namn i Storbritannien och har medverkat i flera tv-program där hon rekonstruerat ansikten på historiska personer, exempelvis Johann Sebastian Bach och Richard III. I veckan kom hon till Rättsmedicinalverket i Göteborg.

ANNONS

– Hon tittade på skelettet, framför allt skallen som hon scannade av med något som liknade ett strykjärn. På det sättet fick hon fram en 3D-bild av skallen som hon ska använda för att rekonstruera huvudet och ansiktet. Hår och ögonfärg kan man tyvärr inte få fram, säger kriminalkommissarie Sten-Rune Timmersjö som är ansvarig för mordutredningen.

Hur ska detta sedan användas för utredningen?

– Bilden av det rekonstruerade ansiktet kommer att skickas ut till myndigheter och så ska vi gå ut till allmänheten med bilden. Det optimala vore om någon hörde av sig till oss efter att ha sett bilden för att berätta vem det här är.

Caroline Wilkinson ska vara färdig med sitt arbete om ungefär tre veckor.

ANNONS