Tre år som ledare. Peter Dafteryd (C) tycker att bostadsfrågan, som var en viktig valfråga och lär bli det igen, är under kontroll. – 100 om året i snitt är en lagom takt, säger han.
Tre år som ledare. Peter Dafteryd (C) tycker att bostadsfrågan, som var en viktig valfråga och lär bli det igen, är under kontroll. – 100 om året i snitt är en lagom takt, säger han.

"Mycket att se fram emot"

Peter Dafteryd (C) är först ut i vår intervjuserie med majoritetens partiledare. Här svarar han på hur vallöftena stått sig och hur han ser på valet 2018.

ANNONS
|

Peter Dafteryd berättar att han har sparat en löpsedel från Strömstads Tidning från den 10 juni, efter att Nu-sjukvården dragit in jourbilen för Strömstad och Tanum under sommaren: "Peter Dafteryd anklagar regionen för lögn".

– Jag står för det som står där.

Vågar du hoppas på att regionen löser frågan om att ge Strömstadsborna tillgänglig jourvård före valet 2018?

– Jag förutsätter att de löser det före valet, och jag förväntar mig att det blir verkstad av det redan nu under vinterhalvåret. Annars behöver de inte ställa upp i valet.

ANNONS

Jourfrågan är en av de större politiska frågor som seglat upp under mandatperioden, efter att först kvälls- och helgjouren i Strömstad stängde, sedan även nattjouren hösten 2016.

– Det finns en stor enighet i Strömstad, både i befolkningen och tvärs över den politiska skalan, om att vi inte är nöjda med situationen. Vi tänker fortsätta ställa krav på regionen att lösa det – sedan kan det handla om en jourcentral i Tanum, att vi får använda oss av legevakten i Halden eller, som jag hoppas, att man öppnar en jourcentral i Strömstad igen.

Centerpartiet gick till val 2014 på att bostadsbyggandet skulle öka. Efter valet lanserade den nybildade majoriteten en strategisk plan som gick ut på att man skulle tillskapa 200 boendeenheter per år. I stället har det i snitt blivit 100 om året.

– Vi har inte nått upp till 200 om året. Men räknar vi med att befolkningen ska öka från 13 000 till 16 000, och räknar med ett snitt på tre personer per hushåll, handlar det om cirka 1 000 bostäder som behöver tillkomma. Då är det en rimlig takt att ligga kring 100 nya bostäder i snitt per år.

Tog ni i för mycket i den strategiska planen?

ANNONS

– Nja, när den sattes hade vi en ganska kraftig befolkningsökning under ett par år. Nu har det stabiliserats, inflyttningen har inte varit så extrem. Så 100 om året är en lagom takt.

När majoriteten tillträdde efter valet lyfte de centrumutvecklingen och nya gång- och cykelvägar genom centrum. Det arbetet är nu igång.

– Det händer en del där, nedre bron och Surbrunnsgatan breddas nu för cykeltrafik och nästa steg är att förlänga cykelbanan längs backen runt Skagerack.

Var står ni i frågan om ett nytt äldreboende?

– Det finns två möjligheter just nu – i detaljplanen för det kommande bostadsområdet på Mällby gård finns det möjlighet till ett särskilt boende. Ett andra alternativ är att bygga på sluttningen från Mariedal vid Karlsgatan ner till Strömsvattnet. Men behovet av platser har minskat, vi behöver inte bygga ett nytt äldreboende förrän 2019. Det är inte samma brådska, men det ska byggas.

Strömstiernaskolan fick nyss hård kritik av Skolinspektionen för sina brister i studiemiljön. Hur ska ni styra upp högstadiet så att det ska fungera bättre?

ANNONS

– Jag kan inte alla detaljer i det, men jag har förstått att den åtgärdsplan som tagits fram imponerade på Skolinspektionen när de kom på ett uppföljande besök. Följer vi den åtgärdsplanen har vi tagit de grepp som krävs för att det ska bli bättre.

När ni tillträdde i den nya majoriteten lovade ni bättre dialog både internt och utåt. Hur tycker du att ni har förbättrat dialogen jämfört med den förra majoriteten?

– Jag upplever att det blivit en förbättring. Vi har haft ett antal möten med föreningar, företag och organisationer. Vi har tagit fram en näringslivsstrategi i dialog med företagen i kommunen, och vi har haft dialogmöten om centrumutvecklingen.

Oppositionen har varit kritisk vid ett antal tillfällen vad gäller bristande information inför beslut.

– Jag är lite trött på att de hävdar det. Det har funnits en rad tillfällen då till exempel Siwert Hjalmarsson (M) varit inbjuden till möten där frågor diskuterats och han inte kommit. Då kan man inte klaga i efterhand på bristande kommunikation.

ANNONS

Räknar du i dag med att ni ställer upp som en samlad koalition inför valet nästa år?

– Nej, det gör vi inte, och det har vi sagt redan från början att vårt samarbete gäller mandatperioden ut. Inför valet 2018 går vi fram varje parti för sig. Sedan får vi se hur valet utfaller.

Är du sugen på att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande även efter valet nästa år?

– Jag har inte bestämt mig än för om jag vill ställa upp – jag vill inte föregå den interna nomineringsprocessen. Om du frågar i februari-mars nästa år vet vi.

Men du kan svara på om du är sugen på det.

– Det beror på vilken dag du frågar mig. Vissa dagar känns det jättepositivt, andra dagar har man kanske utsatts för smutskastning.

Vad har överraskat dig mest under de här tre åren?

ANNONS

– Det är två saker. Det första var Trafikverkets krav på en trafikanalys för att vi skulle kunna gå vidare med byggplanerna i Strömstad. Det kravet blev under en period ett hinder. Den andra stora överraskningen var flyktingvågen 2015 och ett starkt ögonblick var den tidiga söndagsmorgonen när Hällestrands asylboende öppnade och jag satt och pratade med en pappa från Syrien som konstaterade att nu sover familjen lugnt för första gången på flera månader.

Han ser på tiden fram till valet med tillförsikt.

– Under 2018 ser jag fram emot att vi har en färdig hamn för Kustbevakningen i Myren och att vi tar kulturhuset Skagerack i bruk. Och så har vi VM i bowls i mars. Det finns ett antal saker att se fram emot före valet.

Fakta: Majoriteten

Majoriteten i Strömstads kommunstyrelse och kommunfullmäktige består av en koalition av fyra partier: Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

Ordförande i kommunstyrelsen är Peter Dafteryd (Centerpartiet).

Med början i dag och en vecka framöver intervjuar Strömstads Tidning företrädare för majoriteten och oppositionen om den här mandatperioden inför valet om ett år. Med fokus på den majoritet som styrt Strömstad sedan förra valet.

ANNONS