Man döms för omfattande smuggling av militärvapen

En man bosatt i Norge beställde 68 obrukbara skjutvapen från Tyskland, som han sedan fått skickade till Strömstad. Men här i Sverige är de olagliga och nu döms han för grov smuggling.

ANNONS
|

Den 21-åriga mannen har vid 23 tillfällen under perioden november 2013– oktober 2015, olovligen infört 68 maskingevär och automatkarbiner, av modeller som M16 och AK47. Vapnen, som försatts i obrukbart skick, skulle enligt mannens egen utsago säljas vidare som prydnadsföremål och souvenirer. Dessa hade mannen fått via postbefordran i Strömstad och sedan, utom i ett fall, fört till Norge.

I utredningen framgår det att han olovligen infört dessa vapen utan att ge det till känna för vederbörig tullmyndighet. 21-åringen medger dock att han försökte ta reda på vad som gällde i Sverige genom att söka på internet och fråga andra vapensamlare utan resultat.

ANNONS

Mannen som tidigare är ostraffad döms nu för grov smuggling av Uddevalla Tingsrätt. Brottet rubriceras som grovt eftersom det ingått i ett led i en brottslighet som utövats systematiskt under en längre period.

Påföljden blir villkorlig dom samt 60 dagsböter à 200 kronor.

ANNONS